El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha pressionat les companyies farmacèutiques i ha declarat que "cal augment massiu de la producció" de vacunes contra el coronavirus per pal·liar la manca de dosi a escala mundial.

Durant la roda de premsa aquest divendres des de la seu de l'OMS a Ginebra (Suïssa), Tedros ha celebrat una iniciativa del laboratori de Sanofi que consisteix a posar a disposició la seva infraestructura de fabricació per donar suport a la producció de la vacuna de Pfizer / BioNTech. Tedros ha demanat "a altres empreses que segueixin aquest exemple". "Les empreses també poden concedir llicències no exclusives perquè altres productors puguin fabricar la seva vacuna, un mecanisme que ja s'ha utilitzat anteriorment per ampliar l'accés als tractaments contra el VIH i l'hepatitis C", ha afegit. 

També ha recordat que el Grup d'Accés a la Tecnologia Covid-19 (C-TAP) permet la concessió voluntària de llicències de tecnologies de forma no exclusiva i transparent, la qual cosa proporciona una plataforma perquè els desenvolupadors d'eines contra el coronavirus comparteixin coneixements, propietat intel·lectual i dades. "Aquest intercanvi de coneixements i dades podria permetre l'ús immediat de la capacitat de producció no aprofitada i ajudar a construir bases de fabricació addicionals, especialment a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina", ha detallat.

De la mateixa manera, ha sostingut que ampliar la producció a escala mundial "també faria que els països pobres depenguessin menys de les donacions dels rics". "Són temps sense precedents i aplaudim als fabricants que s'han compromès, per exemple, a vendre les seves vacunes a preu de cost", ha agregat.

No obstant això, ha reivindicat que "els fabricants poden fer més" i ha recordat que, "havent-hi rebut un important finançament públic, animem a tots els fabricants a compartir les seves dades i la seva tecnologia per garantir un accés equitatiu a les vacunes a tot el món". "Fem una crida a les empreses perquè comparteixin els seus expedients amb l'OMS de forma més ràpida i completa del que ho han estat fent, de manera que puguem examinar perquè s'incloguin a la llista d'ús d'emergència", ha afirmat. 

Reclama als països rics que comparteixen la vacuna amb els més pobres

D'altra banda, Tedros ha reclamat als governs de tot el món que comparteixin les dosis de les vacunes contra la Covid-19 amb altres països més pobres un cop hagin vacunat a la població de més edat i als professionals sanitaris.

"Alguns països ja han vacunat a grans proporcions de la seva població que tenen un menor risc de malaltia greu o mort. Tots els governs tenen l'obligació de protegir la seva pròpia població. Però una vegada que els països amb vacunes hagin vacunat als seus treballadors sanitaris i a la gent gran, la millor manera de protegir la resta de la seva població és compartir les vacunes perquè altres països puguin fer el mateix", ha argumentat.

En aquest sentit, ha insistit que "com més temps es trigui a vacunar les persones de més risc a tot arreu, més oportunitats es donarà a virus de mutar i evadir les vacunes". "En altres paraules, llevat que suprimim el virus de forma global, podríem tornar a punt de partida", ha alertat.

Malgrat que ha celebrat que el nombre de vacunacions a nivell mundial hagi superat a les infeccions registrades, ha recordat la iniquitat que s'està observant en el procés de vacunació. "D'alguna manera, és una bona notícia i un èxit notable en tan poc temps. Però més de tres quartes parts d'aquestes vacunacions es realitzen en només 10 països que representen gairebé el 60 per cent del PIB mundial. Gairebé 130 països, amb 2.500 milions de persones, encara no han administrat una sola dosi", ha denunciat.

Tedros ha tornat a insistir que els primers a vacunar han de ser la gent gran i els sanitaris. "En alguns països hi ha la inquietant idea que està bé que la gent gran mori. No està bé, ningú és prescindible. Totes les vides són preuades, independentment de l'edat, el sexe, els ingressos, la situació legal, l'ètnia o qualsevol altra cosa. Per això és tan important que es doni prioritat a la vacunació de la gent gran a tot el món. Les persones amb major risc de contraure malalties greus i de morir a causa de la Covid-19, inclosos els treballadors sanitaris i la gent gran, han de ser les primeres, i han de ser les primeres a tot arreu", ha afegit.

 

Imatge principal, el director general de l'Organizació Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus / Europa Press