El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha manifestat aquest dimarts el rebuig de l'organisme al passaport covid. El màxim responsable de l'OMS ha expressat que es tracta d'una "mesura discriminatòria", perquè "no hi ha igualtat d'accés a les vacunes" entre els diversos països del món.

En aquesta línia, Tedros ha afegit que, en tot cas, és una mesura que es podria contemplar en el futur si el percentatge de vacunació augmenta arreu del món i si es pot establir "un sistema uniforme". Novament, ha volgut emfatitzar que només ha de ser possible "quan sigui el moment oportú".

El Suprem autoritza l'ús del passaport covid en diversos establiments

Precisament aquest dimarts, el Tribunal Suprem espanyol ha autoritzat l'obligació de presentar el passaport covid en determinats establiments, com bars i discoteques, tal com havia sol·licitat la Xunta de Galícia al mes d'agost. La justícia ha considerat que la mesura és "idònia, necessària i proporcionada", d'acord amb la nota de premsa publicada.

La Sala Contenciosa-administrativa ha afirmat que "el benefici que proporciona la mesura, pel que fa a la reducció significativa dels contagis, és molt superior al sacrifici que comporta l’exigència de presentar la documentació per l'accés al local". "En definitiva, no s'atiava cap mesura que resulti més adient per salvaguardar la vida i la salut dels ciutadans en aquesta mena de locals", ha defensat.

El Suprem permet així una mesura que el TSJ de Galícia havia tombat, després que la Xunta l'apliqués a finals de juny. Ara estableix que el passaport covid s'ha de sotmetre a autorització judicial, ja que pot afectar els drets fonamentals de la igualtat, la intimitat i la protecció de dades. Alhora, argumenta que la limitació és necessària per permetre la seva pacífica coexistència amb la resta de drets fonamentals i amb els béns constitucionalment protegits que es tradueixen, en aquest cas, en una potent presència del dret a la vida i a la integritat física, i a la defensa i protecció de la salut dels ciutadans.

D'aquesta manera, la sentència indica que el passaport covid no vulnera el dret a la igualtat perquè no es produeix discriminació entre aquells que estan vacunats i els que no ho estan. "Recordem que la documentació revesteix una triple modalitat, que resulta assequible a tots, de manera que qui no vol mostrar si ha estat o no vacunat, tenint en compte el caràcter voluntari d’aquesta, pot presentar el resultat de la prova PDIA o el test d'antígens, i per descomptat el certificat de recuperació de la covid-19 si ha passat la infecció", estipula la sentència.

L'OMS insisteix: cal esperar per a la tercera dosi

Al llarg d'aquestes darreres setmanes, s'ha parlat molt sobre la necessitat d'inocular (o no) una tercera dosi de la vacuna contra la covid-19. Alguns països ja han incorporat aquesta nova dosi en les seves estratègies i campanyes de vacunació, una decisió que l'Organització Mundial de la Salut no comparteix. El seu director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha recalcat que "hem tingut prop de 2.000 científics que han debatut sobre el mateix tema, i que no recomana, almenys fins ara, l'ús de les dosis de reforç, i fins que no hi hagi proves fefaents és important que esperem".

Un dels principals arguments que esgrimeix l'OMS és que "cal recordar que hi ha països amb menys del 3% de la cobertura de vacunació, sobretot a l'Àfrica, amb moltes persones que encara no han rebut ni la primera dosi" i, per tant, creuen que seria necessari prioritzar que el màxim percentatge de població mundial estigui vacunada. De fet, l'objectiu que tenen per aquest any és el de tenir vacunat el 40% de la població mundial a finals d'aquest 2021 i arribar al 70% a mitjans de 2022. Des d'aquest punt de vista, l'organisme aposta per establir una moratòria de la tercera dosi "almenys fins a finals d'aquest any".

 

Imatge principal: Tedros Adhanom Ghebreyesus, en una roda de premsa de l'Organització Mundial de la Salut. Europa Press.