L'Organització Mundial de la Salut (OMS) té les seves prioritats molt clares: si no es vacuna tot el món, no se sortirà de la pandèmia. Aquest mantra que tots els seus representants repeteixen inclou l'administració de terceres dosis en els països rics abans que repartir vacunes entre els estats menys desenvolupants. Maria Neira, directora del Departament de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), a RAC1 ha remarcat: "El virus no deixarà de ser-hi perquè els països rics s'hagin vacunat". 

Neira ha insistit a posposar la tercera dosi de forma generalitzada, per suplir les necessitats dels països que no han pogut adquirir prou vacunes. "Hem demanat una moratòria respecte a la tercera dosi, fins l'any que ve. Perquè com a mínim el 40% de la població mundial estigui vacunada" i ha afegit: "Posposar una tercera dosi és una estratègia

Es tracta, però, d'una estratègia àmpliament ignorada pels països rics, els quals, posseïts per l'avarícia, fan aplec de vacunes a les seves reserves, algunes de les quals podrien acabar caducant a les neveres. L'exemple més clar és el d'Israel, que no només ha començat a vacunar amb una tercera dosi la seva població fent el sord a la recomanació de l'OMS i dels experts, sinó que ja té sobre la taula l'administració d'una quarta. 

Pandèmia amb data de caducitat? 

En la seva entrevista a RAC1, Neira ha estat preguntada per la fi de la pandèmia, fent referència als auguris d'Oriol Mitjà, que va recordar en el seu moment que les pandèmies normalment s'allarguen un parell d'anys. 

Neira, per la seva banda, ha expressat el seu desig que es pugui escurçar aquest temps, i ha tornat a subratllar que en aquesta pandèmia hi ha dos temps: el dels estats amb diners i el dels que no en tenen. 

Un missatge per als indecisos

L'avenç de la vacunació és una gran notícia, però arriba un moment que es troba amb un topall: els negacionistes i els indecisos que impedeixen que continuï avançant. Per a aquests darrers, Neira té un missatge molt clar: "Tenim milers de milions de persones vacunades al món, així que aquells que tinguin dubtes sobre com la vacuna ens protegeix tenen molts exemples" 

Per la directora de Salut Pública de l'OMS, tot el món s'ha convertit en un gran camp de prova que mostrar l'efectivitat de les vacunes, ja que recorda que la desacceleració de la pandèmia els darrers mesos està completament lligada a les vacunes. 

Atenció sobre noves variants

La capacitat de mutació de la covid és un gran escull per a la lluita contra el virus. Des de la seva aparició fa més d'un any ja han sortit diverses variants, més o menys perilloses. El gran exemple ha estat la variant delta, la qual ha substituït a l'alfa (l'original) per la seva ràpida propagació. 

En ser preguntada per si cal estar alerta per altres noves variants del virus, Neira ha dit:  "En aquest moment estem seguint cinc variants. La variant mu, per exemple", però ha recordat: "La variant delta és la més preocupant".

 

Imatge principal: Unes quantes dosis de la vacuna contra la covid a la Fira de Barcelona / Carlos Baglietto