L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit aquest dimarts que ningú no ha de posar les seves esperances en la creença que una immunitat col·lectiva permetrà frenar la pandèmia de coronavirus i va recordar que el món està lluny d'assolir tal protecció, sobre la qual a més es desconeixen diversos aspectes. "Sabem que menys del 10% de la població mundial té evidències d'anticossos contra la Covid-19", ha assegurat la responsable de la cèl·lula creada a l'OMS per lluitar contra la pandèmia, María von Kerkhove, en una roda de premsa.

Aquesta dada prové dels estudis serològics (per mesurar la presència en l'organisme d'anticossos contra una malaltia) realitzats en quaranta països, en els quals s'han utilitzat "una varietat de mètodes i de tests d'anticossos".

De fet, en àrees específiques on el coronavirus ha circulat de forma intensa i entre grups de persones que han tingut una forta exposició al virus, com el personal sanitari, els estudis han detectat anticossos entre el 20% i el 25% de la població."Això significa que una gran majoria de la població a totes les regions continua sent susceptible d'infectar-se. Per això emfatitzem tant que tots tenim la responsabilitat d'evitar encomanar-nos i, si ens passa, evitar passar el virus a d'altres", va dir Von Kerkhove.

"Estem lluny de la immunitat"

El director del Departament d'Emergències de l'OMS, Mike Ryan, ha dit que està convençut que "davant de l'absència d'una vacuna, estem lluny d'una immunitat col·lectiva", la qual cosa en el cas de la Covid-19 passaria quan gran part d'una comunitat desenvolupi una immunitat davant la malaltia, disminuint així el risc de transmissió. Per arribar a aquest punt, perquè una immunitat col·lectiva es produeixi, entre el 60 % i el 80 % d'una població hauria d'haver-se contaminat, però sempre queda obert l'interrogant sobre la durada d'aquesta protecció.