L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha canviat d'opinió respecte als estudis amb hidroxicloroquina i aquest dimecres ha anunciat que es reprendran els assajos clínics d'aquest fàrmac per buscar possibles tractaments contra el coronavirus. No fa ni dues setmanes, el 25 de maig, l'OMS va suspendre temporalment els estudis, però després de fer diverses revisions de seguretat, han conclòs que no hi ha cap motiu per canviar o suspendre els assajos.

La suspensió de les investigacions va arribar després que una publicació a la revista The Lancet exposés que el fàrmac podria augmentar el risc de mort entre els pacients de Covid. Ara bé, The Guardian va revelar en exclusiva en una investigació que aquest punt de dubte sortia d'unes dades d'una petita companyia d'anàlisis de salut, qüestionades per la mateixa comunitat científica. I just quan ha sortit aquesta descoberta del diari britànic, la revista The Lancet ha agafat distància amb l'estudi que va publicar al maig i ha admès que planteja "serioses qüestions científiques". 

 

Què és la hidroxicloroquina?

La hidroxicloroquina és un fàrmac que té eficàcia contra la malària però no s'ha demostrat que en tingui amb el coronavirus. Les mateixes autoritats dels Estats Units han desaconsellat prendre-se'l per tractar la malaltia. No són les úniques. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha alertat que l'ús de la cloroquina i la hidroxicloroquina pot produir trastorns neuropsiquiàtrics com, per exemple, psicosi, intents de suïcidi o suïcidi consumat. 

A més, també han confirmat que alguns pacients que han pres hidroxicloroquina per al tractament del viru, també han desenvolupat trastorns de comportament.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat