L'Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC) de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit aquest dimecres que "probablement" les begudes molt calentes siguin carcinògenes, mentre que retira el cafè d'aquesta classificació on havia estat inclòs.

Aquest organisme, que revisa periòdicament les evidències científiques i les alertes sobre aliments i altres productes, havia classificat prèviament el cafè com "possiblement carcinogen", però ha modificat la seva opinió ja que no ha trobat "evidències concloents que (el seu consum) tingui efectes cancerígens".

Així, rebaixa l'advertència sobre el cafè però, en canvi, assenyala que totes les begudes "molt calentes" probablement són cancerígenes. Segons aquest nou advertiment, les begudes molt calentes -al voltant de 65 graus o superior- incloent l'aigua, cafè, te i altres begudes, podrien causar càncer d'esòfag.

Concretament, l'agència ha explicat que en estudis sobre begudes calentes com el mate, una infusió consumida principalment a Amèrica del Sud, o el te i altres begudes comunes a diversos països, entre ells la Xina, l'Iran, el Japó i Turquia, han trobat que el risc de càncer d'esòfag "pot augmentar amb la temperatura de la beguda per sobre de 65 graus Celsius".

"Aquests resultats suggereixen que el consum de begudes molt calentes és una causa probable de càncer d'esòfag i que és la temperatura, més que les begudes en si mateixes, la que sembla ser-ne responsable", ha precisat el director de l'IARC, Christopher Wild.

El càncer d'esòfag és la vuitena causa més comuna de càncer a tot el món i una de les principals causes de mort per càncer, amb al voltant de 400.000 morts registrades el 2012.

L'agència, que ja va generar l'any passat titulars a tot el món en advertir que la carn processada pot causar càncer, ha conclòs que no hi ha prou proves sobre el cafè per ser classificat com a carcinogen o no cancerigen després de revisar més de 1.000 estudis científics en humans i animals.

Evitar les begudes bullint

Concretament, assenyala que experiments amb rates i ratolins han comprovat que la ingestió de líquids "molt calenta", inclosa l'aigua, podria promoure el desenvolupament de tumors. "Recomanem ser prudents i deixar que les begudes calentes es refredin -ha assenyalat el portaveu oficial de l'OMS a Ginebra, Gregory Hartl-. El consell de l'OMS és no consumir aliments o begudes quan estiguin bullint".

A més, ha assenyalat a Reuters que aquesta avaluació de les begudes calentes s'ha basat en proves limitades en humans i animals, però que es necessiten investigacions més profundes, i ha recordat que el tabaquisme i el consum d'alcohol es troben entre els factors de risc més greus per al càncer d'esòfag, per la qual cosa ha instat la gent a centrar-se en la reducció d'aquests com una prioritat.

En qualsevol cas, el consum de begudes molt calentes ara es classifica com a probable carcinogen en la categoria del grup 2A de l'IARC, juntament amb la carn vermella.

El cafè deixa de preocupar

El cafè havia estat inclòs prèviament en la categoria 2B de "possibles carcinògens", juntament amb el cloroform i el plom, entre moltes d'altres substàncies. Però no només ha estat exclòs d'aquest grup sinó que s'ha recordat ara que alguns estudis mostren que en realitat pot reduir el risc de desenvolupar certs tipus de càncer.

"Això no demostra que el cafè sigui segur sense cap dubte, però hi ha menys motius de preocupació que abans", ha explicat en roda de premsa Dana Loomis, cap adjunta del departament de classificació de la Monografia de l'IARC.

L'Associació Nacional del Cafè dels Estats Units ha donat la benvinguda al canvi de classificació de l'IARC com "una gran notícia per als bevedors de cafè". Igualment, l'Institut d'Informació Científica sobre el Cafè, els membres del qual són sis de les principals companyies de cafè europees -illycaffè, Jacobs Marcilla, Lavazza, Nestlé, Paulig, i Tchibo- s'ha felicitat que l'IARC no hagi trobat "cap relació negativa entre el consum de cafè i el càncer".

El consum de begudes molt calentes ara es classifica com a probable carcinogen en la categoria del grup 2A de l'IARC, juntament amb la carn vermella i la mostassa de nitrogen. IARC va dir que era incapaç de classificar el potencial carcinogènic de la beguda d'herba mat a temperatures inferiors a 65 graus centígrads.