Els problemes de fertilitat són més comuns del que poden semblar, segons un informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) una de cada sis persones al món en té. Aquest elevat nombre ha dut l'OMS a assenyalar aquesta situació com un problema global. A més, es remarca que aquesta problemàtica mundial no mostra pràcticament desigualtat ni per regions ni per nivells de riquesa

Segons noves dades publicades per l'OMS en un informe, el 17,5% de la població adulta experimenta en algun moment de la vida problemes d'esterilitat, consistent en la incapacitat d'aconseguir un embaràs després de dotze mesos o més de relacions sexuals regulars sense protecció. Experts de l'OMS han afirmat que entendre la dimensió d'aquest problema és molt important perquè pot generar trastorns mentals —depressió, en particular — estigmatització social, comportar problemes econòmics i generar violència domèstica.

"L'esterilitat és un problema estès de salut pública i en alguns països pot provocar la impressió d'una dona o d'una parella fracassada", ha declarat la directora de salut sexual i reproductiva a l'OMS, Pascale Allotey, segons recull Efe. Des de l'OMS s'assenyala que els motius poden ser diversos i no hi ha causes que es mostrin com a determinants per l'esterilitat. Tot i això, sí que s'identifiquen alguns indicadors que influeixen de forma general: l'estil de vida, l'edat, els antecedents de malalties infeccioses o de patologies relacionades amb l'aparell reproductor.

Hi ha aspectes que se sospita que poden estar relacionats, però no s'han pogut acabar de determinar, com, per exemple, l'impacte de la contaminació ambiental en la fertilitat d'homes i dones, en especial, pel que fa a la qualitat del semen. 

Resposta a la infertilitat 

Posar remei a la infertilitat no sempre és possible. "En molts països el cost de la procreació in vitro és superior a l'ingrés mitjà anual per càpita, els tractaments són cars i quan no estan inclosos a les assegurances mèdiques poden ser inaccessibles", remarca un investigador de l'OMS, Gitau Mburu. Per això, Allotey, subratlla que la infertilitat no fa distincions, i per això és necessari per fer més accessibles els tractaments de fertilitat. 

Una de les conclusions del nou informe produït per l'OMS, és que calen polítiques millors i més finançament públic facilitarien l'accés als tractaments i protegirien les llars més pobres.  "Entendre la seva magnitud és crític per monitorar, avaluar i millorar accés equitatiu a serveis d'atenció de la fertilitat de qualitat, així com abordar els factors de risc i les conseqüències que comporta", es recull a l'informe.