Un nou fàrmac contra l'obesitat podria facilitar la vida a milers de malalts. Menys invasiu i amb bons resultats, un estudi estatunidenc exposa com un fàrmac permet perdre tant pes com amb una operació. Concretament, amb una injecció setmanal de tirzepatida el pacient pot reduir al voltant d'un 21% del seu pes. L'estudi dels efectes d'aquest fàrmac s'han publicat a la revista científica The New England Journal i ha tingut una bona recepció per part de la comunitat científica, malgrat que encara es troba en fase experimental. Tanmateix, no tot són bones notícies. Aquesta medicina difícilment estarà coberta per la seguretat social. Per què? Segons denuncia Societat Espanyola d'Obesitat (SEEDO) a La Vanguardia, la sanitat pública no reconeix l'obesitat com una malaltia crònica, per tant, aquest tractament quedaria probablement fora. 

"L'obesitat és una malaltia crònica que provoca una morbiditat i mortalitat globals substancials", recorden els investigadors que han encapçalat l'estudi de la tirzepatida. Els científics van estudiar els efectes del medicament en més de 2.000 adults, majoritàriament dones, durant 72 setmanes. La conclusió ha estat que l'aplicació d'aquest medicament "va proporcionar reduccions substancials i sostingudes del pes corporal". 

Es tracta d'un tractament menys invasiu que una cirurgia per reduir el pes dels pacients, però això no vol dir que estigui exempt d'efectes secundaris. Segons van poder observar els investigadors, alguns efectes secundaris lleus i transitoris. El més comú van ser les nàusees i la diarrea. 

Obesitat i el seu tractament a l'Estat espanyol 

"La tirzepatida pot ser una eina important per al tractament mèdic de l'obesitat", ha afirmat un dels investigadors de l'estudi. Aquest fàrmac ja està aprovat per tractar altres malalties com la diabetis a Europa i els Estats Units. Aquesta és una nova aproximació que des de Societat Espanyola d'Obesitat celebren amb un gust agredolç. "Per dir que la cirurgia és un èxit, considerem que els pacients han de perdre almenys un 20% del pes. És la primera vegada que podem aconseguir aquest resultat amb un fàrmac. És una cosa que estàvem esperant des de feia temps", ha exposat Andrea Ciudin, membre de la junta SEEDO.

Per això, Ciudin considera que "seria convenient que la sanitat pública cobrís els tractaments farmacològics de l'obesitat. És absurd que cobreixi la cirurgia bariàtrica i no els tractaments que poden evitar haver de recórrer a la cirurgia". Malgrat tot, aquest tractament encara ha de passar per diversos obstacles perquè arribi el punt en què sanitat es plantegi si el cobrirà o no.