Una de les grans incògnites d'aquesta pandèmia ha estat conèixer a quin tipus de persones els podia afectar més la infecció de la Covid-19 i desenvolupar complicacions que podrien portar-los fins a la mort. Quan van començar a estendre's els casos i no hi havia gaire informació sobre això, es va parlar de múltiples circumstàncies, des de l'edat, fins a l'obesitat, la diabetis, malalties autoimmunes, l'asma o fins i tot l'embaràs.

Però feia falta temps per poder determinar quins d'aquests factors tenia una implicació més important en el desenvolupament de la malaltia. Ara, amb les variants preocupants del SARS-CoV-2 en augment, els estudis sobre això continuen. Un equip d'investigadors de la Societat Americana de Química han publicat un treball científic en el qual han desenvolupat una anàlisi de sang per predir quines persones infectades amb Covid-19 tenen més probabilitats d'experimentar símptomes greus, que podria ajudar els treballadors de la salut a prioritzar els pacients per a l'hospitalització i cures intensives.

Encara que moltes persones que contreuen Covid-19 no presenten símptomes o presenten símptomes lleus, alguns requereixen cures intensives per a la pneumònia amb síndrome de dificultat respiratòria aguda. Se sap ja que l'edat avançada, les malalties cardíaques, el càncer i la diabetis, són característiques que, per si soles, no són suficients per predir quins pacients emmalaltiran més. El mesurament dels nivells de certes proteïnes o metabòlits a la sang podria ajudar, però aquestes proves solen ser lentes, complicades o costoses.

Per a una classificació més eficaç dels pacients amb Covid-19 als hospitals, Michelle Hill, Sanjeeva Srivastava i un grup d'experts es va proposar de desenvolupar un mètode fàcil d'utilitzar que pogués predir de manera ràpida i rendible la gravetat de la Covid-19.

Coronavirus

La investigació

Per mesurar els canvis en la bioquímica sanguínia que ocorren amb la Covid-19 severa, els investigadors van triar una tècnica anomenada espectroscòpia infraroja per transformada de Fourier de reflectància total atenuada (ATR-FTIR), que ha estat provada prèviament com una eina de diagnòstic de Covid-19.

Dues regions dels espectres FTIR de 128 mostres de plasma de pacients van mostrar diferències petites però observables entre aquells amb Covid-19 greu i no greu. Utilitzant aquestes dades juntament amb informació clínica sobre els pacients, els investigadors van desenvolupar un model estadístic per predir la gravetat de Covid-19. Van descobrir que el millor predictor era si el pacient tenia diabetis, seguit de les dues regions en els espectres FTIR. L'addició de les dades de FTIR al model va millorar la sensibilitat per detectar malalties greus en un grup diferent de 30 pacients del 41,2% al 94,1%, però va reduir l'especificitat del 84,6% al 69,2%, en comparació amb els factors clínics sols.

Això significa que la nova prova tenia més probabilitats d'identificar casos greus, però també tenia una taxa més alta de falsos positius que les dades clíniques per si sols. Encara que l'estratègia s'ha de provar en un major nombre de pacients, sembla prometedora com una prova de classificació ràpida, simple i econòmica per als hospitals, segons asseguren els investigadors.