L'augment dels nivells de greixos a la sang en persones amb diabetis tipus 2 i obesitat és més nociu del que es pensava, segons ha revelat un nou estudi dut a terme per la Universitat de Leeds.

En pacients amb malalties metabòliques, els nivells elevats de greix a la sang creen estrès a les cèl·lules musculars, una reacció als canvis externs de la cèl·lula que danyen la seva estructura i funció. Investigadors de la Universitat de Leeds han descobert que aquestes cèl·lules estressades emeten un senyal que pot transmetre's a altres cèl·lules.

Els senyals, coneguts com a ceramidas, poden tenir un benefici protector a curt termini, perquè són part d'un mecanisme dissenyat per reduir l'estrès a la cèl·lula. Però en les malalties metabòliques, que són condicions a llarg termini, els senyals poden matar les cèl·lules, fer que els símptomes siguin més severs i empitjorar la malaltia.

Se sap des de fa molt temps que l'augment de greix a la sang fa malbé els teixits i els òrgans, el que contribueix al desenvolupament de malalties cardiovasculars i metabòliques, inclosa la diabetis tipus 2. L'afecció pot ser causada per l'obesitat, les taxes de la qual gairebé s'han triplicat a tot el món des de 1975. El 2016, hi havia més de 650 milions d'adults majors de 18 anys amb obesitat.

El supervisor d'investigació Lee Roberts, professor de Fisiologia Molecular i Metabolisme a la Facultat de Medicina de la Universitat de Leeds, afirma que "encara que aquesta investigació es troba en una etapa inicial, el nostre descobriment pot formar la base de noves teràpies o enfocaments terapèutics per prevenir el desenvolupament de malalties cardiovasculars i malalties metabòliques com la diabetis en persones amb nivells elevats de greixos a la sang a l'obesitat".

Prova sang diabetis

Al laboratori, l'equip va reproduir els nivells de greix a la sang observats en humans amb malalties metabòliques en exposar les cèl·lules del múscul esquelètic a un àcid gras anomenat palmitato. Les cèl·lules van començar a transmetre el senyal de ceramida.

Quan aquestes cèl·lules es van barrejar amb altres que no havien estat exposades prèviament als greixos, els investigadors van trobar que es comunicaven entre si, transportant el senyal en paquets anomenats vesícules extracel·lulars.

L'experiment es va reproduir en voluntaris humans amb malalties metabòliques i va donar resultats comparables. Les troballes brinden un angle completament nou sobre com les cèl·lules responen a l'estrès, amb conseqüències importants per a la nostra comprensió de certes malalties metabòliques, inclosa l'obesitat.

El professor Roberts assegura que "aquesta investigació ens brinda una perspectiva nova sobre com es desenvolupa l'estrès a les cèl·lules de les persones amb obesitat i brinda noves vies a considerar quan es busca desenvolupar nous tractaments per a malalties metabòliques. Atès que l'obesitat és una epidèmia cada vegada major, la càrrega de malalties cròniques associades, com la diabetis tipus 2, requereix nous tractaments. Esperem que els resultats de la nostra investigació aquí obrin una nova via d'investigació per ajudar a abordar aquesta creixent preocupació".