Un 30% de la població europea vacunada amb almenys una dosi i un 17% amb la pauta completa no evitaria un possible rebrot de la Covid-19. Així ho ha advertit el director europeu de l'OMS, Hans Kluge, que considera que aquestes xifres, amb més de 400 milions de dosis administrades, són insuficients. "El procés de vacunació no és suficient per protegir la regió d'un rebrot. La distància abans d'assolir com a mínim el 80% de cobertura de la població adulta encara és considerable", ha dit aquest dijous. 

D'aquesta manera, Kluge, tot i reconèixer que s'ha avançat en la protecció de la població, ha volgut remarcar que encara no estem "fora de perill". Per això, ha demanat als europeus que actuïn "amb sentit comú", i que en el cas que es vulgui viatjar, es faci amb "responsabilitat" i "tenint en compte el risc". 

La precaució, clau

El director europeu ha recordat que, tot i que les dades epidemiològiques van millorar durant l'estiu del 2020, en arribar la tardor es va produir un "augment devastador" dels contagis: "Hem d'aprendre dels errors de l'any passat".  Ara, tal com ha explicat Kluge, davant la millora dels indicadors i de l'augment de la taxa de vacunació, una trentena de països han relaxat les seves mesures restrictives.

Davant d'aquesta obertura, "amb més reunions socials, més mobilitat i els grans festivals i esdeveniments esportius que se celebraran aquests dies", des de l'OMS demanen precaució

El passaport Covid, a punt 

Entre les mesures que desapareixen en alguns països es troben les referides a la mobilitat. A Espanya, per exemple, des del passat dilluns, tots els turistes europeus ja vacunats poden entrar al país sense presentar una PCR negativa. En aquest sentit, el passaport Covid, que entrarà en vigor el proper 1 de juny, ajudarà que el turisme sigui més segur. 

passaporte vacunas

El passaport Covid impulsat per la Unió Europea 

Tot i que encara falten unes setmanes perquè sigui necessari per desplaçar-se arreu d'Europa, a Espanya ja es pot demanar a algunes comunitats. A Catalunya es pot sol·licitar a través de l'aplicatiu La Meva Salut. Aquest passaport no només servirà per viatjar a aquelles persones ja vacunades, sinó que també per acreditar que el turista s'ha fet una PCR negativa en les últimes 48 hores o que ja ha superat el coronavirus en els últims sis mesos.

Imatge principal, vacunació massiva a la Fira de Barcelona / ACN