El Nadal representa un perill per a la línia, i per a la salut, dels ciutadans. Experts de l'Institut Mèdic Europeu de l'Obesitat (IMEO) han alertat que, a causa dels 17 dies no laborals d'aquest Nadal i a les múltiples celebracions que es duen a terme aquests dies, els ciutadans de l'Estat espanyol engreixaran una mitja d'entre 3 i 5 quilos.

I és que, una sol àpat de Nadal ens podria aportar entre 2000 i 2500 quilocalories, l'equivalent a dos dies de dieta normal, quan l'ideal és que no sobrepassi el 30 per cent de la ingesta calòrica diària, és a dir entre 450 i 750 quilocalories en funció del sexe, el pes, l'edat i activitat física de la persona.

Per aquesta raó, els experts han aconsellat fer cas al refrany "más vale prevenir que curar" i planificar minuciosament els menús dels dies assenyalats, optant per plats menys calòrics, lleugers i digeribles, calculant les quantitats segons el nombre de comensals, per evitar així estirar de sobres en els dies posteriors.

Així, i per evitar que la típica frase de 'cuidaré la meva alimentació', secundada per 'm'apuntaré al gimnàs', quedi reduïda a un simple propòsit d'Any Nou, els especialistes han avisat que convé prendre mesures oportunes "des de ja". El primer pas és fer la compra de manera adequada, cenyir-se al menú predeterminat i al nombre de comensals per a, així, evitar menjar de més aquells dies, igual com els posteriors per no llençar el menjar ja cuinat.

Un menú nadalenc sa és possible

A l'hora de dissenyar el menú, els nutricionistes de l'IMEO han aconsellat substituir les menges riques en greixos i sucres per altres, a base de verdures i hortalisses, sent preferible el seu consum en cru per afavorir l'assimilació de vitamines, així com restringir aliments que aporten calories buides, com refrescos, dolços, 'snacks', llaminadures i alcohol, ja que afavoriran l'aparició de reflux gastroesofàgic, distensió abdominal, gasos, digestions pesades, malestar general, augment dels nivells de glucosa en sang, triglicèrids i colesterol.

El dia de la celebració cal asseure's a la taula sense gana, per això, en lloc de dejunar o 'aguantar fins al dinar', els experts han aconsellat fer moltes preses petites i lleugeres al llarg del dia. Així mateix, menjar a poc a poc, assaborir cada plat i gaudir no només del menjar, sinó també de tot el que l'envolta, són altres dels consells aportats.

Una vegada conclòs l'àpat, cal retirar totes les sobres de la taula, inclosa la safata de dolços típics, però calòrics i indigestos. D'aquesta forma, s'evitarà continuar picotejant. "Per posar fi de la celebració, podrem proposar als nostres convidats activitats que ajuden a fer millor la digestió: passeig, ball o jocs".