La situació epidemiològica continua sent complicada a Catalunya. El coronavirus no dona treva i la tendència és a l'alça. Les dades que ha facilitat el Departament de Salut aquest dimarts constaten que la velocitat de contagi per Covid-19 se situa aquest dimarts en 1,13 i que el risc de rebrot puja, per la seva banda, gairebé 18 punts més. Si aquest dilluns era de 197,56, les dades que han facilitat el situen en 215,15. Però, quins són els municipis que estan pitjor?

Tortosa és el municipi amb un risc de rebrot més alt, concretament se situa en 1.429,26 —unes dades que baixen lleugerament, si tenim en compte que les dades el situaven aquest dilluns en 1.609,69—, seguida per Puigcerdà amb 952,87 (davant els 726,96 d'ahir). El tercer municipi amb pitjors registres és Manlleu, amb 926,50, que experimenta una baixada significativa respecte a aquest dilluns (1.085,71). En quarta posició hi ha Salt, on el risc de rebrot puja fins a 813,71 (ahir era de 768,63) i finalment en cinquena posició i gairebé 200 punts per sota i hi ha Vilafant, amb 698,10 (ahir se situava en 607,04).

coronavirus tortosa 6 octubre

Situació del coronavirus a Tortosa aquest dimarts 6 d'octubre / Captura Salut

puigcerda coronavirus 6 octubre

Situació del coronavirus a Puigcerdà aquest dimarts 6 d'octubre / Captura Salut

manlleu coronavirus 6 octubre

Situació del coronavirus a Manlleu aquest dimarts 6 d'octubre / Captura Salut

Ara bé, aquests mateixos municipis tenen una velocitat de contagi força significativa i superior a 1. Especialment Vilafant, que tot i ocupar el cinquè lloc del rànquing té un Rt de 3,29. A Tortosa és d'1,77, Puigcerdà d'1,27, Manlleu d'1,06 i a Salt d'1,04.

salt coronavirus 6 octubre

Situació del coronavirus a Salt aquest dimarts 6 d'octubre / Captura Salut

vilafant coronavirus 6 octubre

Situació del coronavirus a Vilafant aquest dimarts 6 d'octubre / Captura Salut

Cribratges massius a Salt

Els departaments de Salut i Educació posaran en marxa a partir d'aquest dimarts un cribatge a tots els centres educatius de Salt (Gironès). L'actuació, que es fa en coordinació amb el Servei Català de la Salut, la direcció dels centres i l'ajuntament del municipi, començarà al Col·legi Vilagran i continuarà durant els propers dies a la resta d'escoles i instituts. L'objectiu és detectar els casos asimptomàtics a l'entorn de les escoles perquè es pugui fer l'aïllament dels casos i tallar la cadena de transmissió.

El gerent del CatSalut a Girona, Miquel Carreras, ha afirmat aquests últims dies que la situació de Salt "preocupa molt més" perquè les restriccions aplicades –juntament amb Girona a partir del 16 de setembre– "no han acabat de tenir el resultat" que voldrien. Per això, estan dissenyant mesures, juntament amb l'ajuntament, per intentar frenar la cadena de transmissió del virus. Aquest dilluns ha començat l'extracció de mostres a l'institut Rafael Campalans d'Anglès (Selva) on, fins ara, han detectat 21 positius i hi ha sis grups en quarantena, que afecten 162 persones.

Mesures especials a Vic i Manlleu

El Procicat, liderat pels departaments de Salut i d’Interior, ha aprovat mesures especials a Vic (amb un risc de rebrot de 571,50 i una velocitat de contagi d'1,36) i Manlleu, a Osona, per reduir l’augment de contagis de coronavirus. Aquestes mesures es van publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el dijous dia 1 d'octubre, i en principi han de durar 15 dies.

Entre les normes que s'han marcat, es demana a la ciutadania que es quedi a casa tant com pugui i que redueixi al màxim l’activitat social i limiti els contactes, tant com sigui possible, a les persones que integren el grup de convivència habitual. Alhora, recorda que estan prohibides les reunions socials de més de 6 persones, com al conjunt del país.

Restriccions a Tortosa, Amposta i Roquetes

El Procicat també ha aprovat mesures especials per reduir l’augment de contagis de coronavirus en tres localitats de Terres de l’Ebre: Tortosa, Amposta (amb risc de rebrot de 495,47 i Rt 1,82) i Roquetes. Aquestes mesures han entrat en vigor aquest mateix dimarts, en què s'han publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i s’aplicaran durant 15 dies.

Igual que a Vic i Manlleu, també es demana a la ciutadania, entre altres coses, que es quedi a casa tant com pugui i que redueixi al màxim l’activitat social i limiti els contactes, tant com sigui possible, a les persones que integren el grup de convivència habitual. 

 

Imatge principal: Pla general d'una extracció de mostres per a la PCR a l'institut d'Anglès / ACN