A la vaga dels metges, infermeres i personal sanitari també hi participen els psicòlegs clínics, que aprofitaran aquesta convocatòria per denunciar que, actualment, la salut mental se segueix considerant "de segona", per darrere de la física, i per posar sobre la taula unes millores imprescindibles en el sector per a poder oferir una millor atenció als pacients. Així ho assegura en un comunicat l’Associació Catalana de Psicòlegs Clínics i Residents (ACAPIR), la secció a Catalunya de la Sociedad Española de Psicologia Clínica, que també formaran part de la vaga a la sanitat del mes de gener. Aquest dimarts ja han sortit al carrer infermeres i altres col·lectius sanitaris en la vaga convocada per l'Intersindical, mentre que dimecres i dijous, si no hi ha cap novetat d'última hora en les negociacions amb el Departament de Salut, també sortiran al carrer els metges. 

🔴 Vaga de metges, infermeres i personal sanitari el 24, 25 i 26 de gener: com serà l'aturada a la sanitat?

Més places PIR i més temps per pacient: les claus dels psicòlegs per la vaga 

En el seu cas, els psicòlegs s'ha adherit a la crida de Metges de Catalunya per la vaga del 25 i 26 de gener, ja que, com a facultatius, també pateixen les conseqüències de la sobrecàrrega del treball, les llistes d'espera i una manca de recursos que s'ha accentuat en els últims anys, tal com denúncia el sindicat majoritari de metges. Tot plegat, lamenten els psicòlegs, afecta directament a la qualitat d'atenció dels pacients: els professionals només els poden atendre, tot i tenir un diagnòstic greu quan arriben a la seva consulta, en una sessió de 30 minuts cada dos mesos, aproximadament. Aquestes són del tot insuficients, tal dom denuncien els psicòlegs clínics, que reclamen fer un seguiment amb visites de com a mínim 45 minuts, 15 més que ara, i cada dues setmanes, com a mínim, que es podrien reduir encara més depenent de l'estat i les necessitats dels pacients. 

En paraules de la presidenta d'ACAPIR, Paola Punsoda, aquesta situació actual del sistema és deu a uns problemes que són estructurals per culpa d'una manca d'interès des de les institucions, que se suma a la seva incapacitat per planificar de manera efectiva els recursos dels sanitaris. Per això, han optat per anar a la vaga aquest dimecres i dijous i participar de les mobilitzacions que ha convocat Metges per Catalunya, el 25 del Departament de Salut a l'Estació de Sants per escenificar la fuga de talent del país; el 26 de plaça Sant Jaume al Parlament. En aquestes, també reclamaran que s'augmenti considerablement les places PIR (Psicòleg Intern Resident) per tal de millorar l'accés als tractaments psicològics. Concretament, demanen duplicar-les per a cobrir l'actual dèficit d'especialistes, mentre que enguany, en tot Catalunya només se n'han convocat 46, una més que l'any passat. 

Reivindicacions històriques sense resposta 

Per altra banda, l'Associació també alerta que actualment s'estan introduint al sistema Nacional de Salut professionals sense la formació requerida per la llei, cosa que es tradueix en una atenció psicològica deficient. "Justificant-se en la manca d’especialistes formats, s’està contractant de manera il·legal professionals sense formació acreditada, com per exemple en alguns centres de salut mental o en els programes de benestar emocional i salut comunitària", lamenten els psicòlegs clínics en el comunicat, en què també adverteixen que aquestes reivindicacions no són noves, sinó que mai han tingut resposta.