Mongòlia és el país dels records en relació amb el coronavirus. A principis d'aquest 2021 encara no s'havia registrat cap mort pel virus al país. Ara, però, ja se n'han registrat 268. Tot i això, la seva resposta primerenca i centralitzada ha estat molt efectiva. I així mateix ho va ressaltar la mateixa delegació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Mongòlia en conversa amb ElNacional.cat. El món està immers en una campanya de vacunació i Mongòlia no és una excepció. El país ha aprofitat al màxim la diplomàcia de les vacunes i n'ha rebut, no només de la Xina i Rússia, sinó també de l'Índia i Covax –que busca garantir dosis de vacuna contra el coronavirus de manera justa als països més pobres–.

Mongòlia va aconseguir esquivar la pandèmia i durant 10 mesos no va tenir transmissió local. Durant la primavera hi ha hagut, però, un augment preocupant. La resposta del govern s'ha centrat a vacunar a la població, tot i l'opinió dividida dels mongols en relació amb les vacunes. Segons el Ministeri de Relacions Exteriors i recull la publicació The Diplomat, Mongòlia ha rebut unes 2.600.540 vacunes a través de Covax, de les marques AstraZeneca i Pfizer. A més, també han comprat les vacunes de Sputnik V a Rússia i Sinopharm a la Xina. 

Segons les dades d'Our World in Data, Mongòlia té un 31,3% de la població vacunada amb dues dosis. Cal recordar que el país té una població de 3,225 milions d'habitants. I un 56,4% de la població ha rebut, com a mínim, una dosi. Israel, però, continua liderant el rànquing i té gairebé el 60% de la població totalment vacunada (9,053 milions d'habitants). 

Si s'amplia una mica el prisma i comparem dades amb altres països, els Estats Units amb 328,2 milions té un 39,7% de la població vacunada, mentre que el Regne Unit amb 66,65 milions té el 35,4% de la població vacunada. Espanya, per darrere de Mongòlia, té el 31,3% de la població vacunada (46,94 milions d'habitants).

Mongòlia ha rebut el suport tant de Rússia com de la Xina, però els 'tercers veïns' també han participat activament en aquesta política de vacunació. L'Ambaixada dels Estats Units a Mongòlia va informar fa uns dies que l'Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional (USAID) hauria posat en marxa un programa de desenvolupament per 369.077,85 euros –cal tenir en compte que un tögrög mongol equival a 0,000287932 euros– per impulsar la resposta del Govern de Mongòlia amb el coronavirus. 

Què va fer Mongòlia quan va començar el coronavirus?

Que Mongòlia frenés el coronavirus dins les seves fronteres té molt a veure amb la seva gestió. D'una banda, l'ús de la mascareta. Des del moment en què la Xina va avisar de la circulació del virus, Ulaanbaatar va fer obligatòries les mascaretes, quan a Europa, aquesta mesura va tardar mesos a entrar en vigor.  Mongòlia va començar la seva preparació quan encara se sabia ben poc del virus. A partir del dia 6 de gener del 2020, funcionaris del govern, de la salut, transport, control de fronteres, inspecció estatal, gestió d'emergències i comunicació van treballar per a contenir la possible propagació de la malaltia. Es va establir en l'àmbit nacional un equip multisectorial de gestió d'incidents format per 21 funcionaris provinents de ministeris, agències, organitzacions internacionals i humanitàries per dur a terme accions de resposta ràpida, detallaven des de l'OMS. 

A més, des del gener del 2020 s'han tancat escoles i s'han restringit viatges. El país també ha implementat una estratègia completa de detecció precoç, detecció intensiva de casos, rastreig de contactes, proves, aïllaments i quarantenes. 

 

 

Imatge principal: Mongòlia / Flickr Javier Gallego