El coronavirus ha deixat més de 88 milions de persones infectades i més d'1,9 milions de morts. Hi ha països com els EUA que han registrat més de 21 milions d'infectats i més de 365 mil morts. L'Índia també ha estat un dels països més afectats amb més de 10,4 milions d'infectats i 151 mil morts. Són pocs els països que han aconseguit sortejar l'impacte de la pandèmia. Fins fa només uns dies, Mongòlia no havia registrat cap mort per Covid-19. Ara, però, ja se n'han detectat 2. Malgrat tot, no deixa de ser un cas sorprenent, ja que Mongòlia comparteix amb la Xina la frontera terrestre més llarga del món. Ara bé, la seva resposta primerenca i centralitzada ha estat molt efectiva. 

Que les dades d'aquest país asiàtic siguin tan bones té a veure, doncs, amb la seva gestió. D'una banda, l'ús de la mascareta. Des del moment en què la Xina va avisar de la circulació del virus, Ulaanbaatar va fer obligatòries les mascaretes, quan a Europa, aquesta mesura va tardar mesos en entrar en vigor. Però, més enllà de la mascareta, quins són els punts claus de l'estratègia contra el coronavirus de Mongòlia?

Mongòlia va començar la seva preparació quan encara se sabia ben poc del virus. A partir del dia 6 de gener del 2020, funcionaris del govern, de la salut, transport, control de fronteres, inspecció estatal, gestió d'emergències i comunicació van treballar per a contenir la possible propagació de la malaltia. Es va establir en l'àmbit nacional un equip multisectorial de gestió d'incidents format per 21 funcionaris provinents de ministeris, agències, organitzacions internacionals i humanitàries per dur a terme accions de resposta ràpida, expliquen en conversa amb ElNacional.cat des de la delegació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Mongòlia. 

mongolia flickr Javier Gallego

Mongòlia / Unsplash

A més, des del gener del 2020 s'han tancat escoles i s'han restringit viatges. El país també ha implementat una estratègia completa de detecció precoç, detecció intensiva de casos, rastreig de contactes, proves, aïllaments i quarantenes. D'aquesta manera, s'han fet també proves rutinàries específiques de professionals en entorns d'alt risc –com per exemple treballadors en punts fronterers– i entorns de risc moderats –com conductors d'autobusos o venedors de mercat, caixers bancaris i treballadors d'oficines–.

Un sistema en evolució

En els darrers deu anys, el sistema sanitari ha evolucionat d'un sistema que només tenia capacitats mínimes a un de sostenible. S'han demostrat canvis en la capacitat de treball de salut pública, vigilància, laboratori, avaluació i capacitat de comunicació de riscs. També hi ha hagut un augment del finançament nacional.

A més, tal com ressalten des de la delegació de l'OMS, s'han promulgat reformes legals i polítiques importants amb lleis integrals sobre salut, assegurances i serveis mèdics, i regulació de medicaments. La modificació d'aquestes lleis s'ha convertit en prioritat durant el coronavirus, amb la intenció ara, de concentrar-se en les poblacions més vulnerables.  

mongolia Javier Gallego flickr

Grup de iurtes, a Mongòlia / Flickr Javier Gallego

Què ha fet el govern?

Per altra banda, les ajudes governamentals també han tingut un paper important. El passat mes de març es va aprovar un paquet d'ajudes econòmiques per valor de 5,1 bilions de tögrögs (uns 1.460 milions d'euros) que equival al 13% de PIB del país. Més endavant, a l'abril, es va aprovar un altre paquet que suposava el 2% del PIB. Entre les disposicions que inclouen aquests paquets hi ha també la de reduir el preu del combustible, renunciar als impostos sobre la renda de les empreses i les persones físiques i les taxes de l'assegurança social.

A més, també s'ha aprovat una llei específica per prevenir i combatre l'impacte negatiu sobre l'economia i la societat en general.

Campanya contra la grip estacional

Per altra banda, des de l'OMS recorden que la incidència de la grip arriba al seu punt més alt entre el novembre i el març, però pot durar fins al maig. Normalment, els sistemes de salut funcionen en la màxima capacitat durant els mesos d'hivern amb una ocupació de llits que supera regularment el 95%. Davant del coronavirus, el govern també ha centrat esforços en la campanya de vacunació contra la grip estacional. Els casos de grip s'han multiplicat per 4.

Segons constata l'organització, els països del Pacífic occidental han compartit experiències pràctiques i lliçons apreses, encara que cada país té un context propi i unes característiques úniques.  

Imatge principal: un tren creuant Mongòlia / Neel Bechtiger Flickr