La Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i la farmacèutica Grifols han posat en marxa un assaig clínic de fase III per avaluar l'eficàcia d'un fàrmac (immunoglobulina C19-IG 20%) que podria utilitzar-se com a tractament contra la Covid-19 en persones que hagin donat positiu i no estiguin vacunades, amb immunodepressió o per a aquelles que tinguin la vacunació contraindicada.

L'estudi se centra en persones amb infecció recent del virus, asimptomàtiques i de més de 30 anys. El seguiment clínic per determinar l'eficàcia es farà durant 29 dies i s'espera la participació de 800 persones. L'estudi està liderat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet i també hi participaran ISGlobal, Can Ruti i l'ICS.

La C19-IG 20% és una immunoglobulina humana preparada per a la seva administració subcutània que segueix un procés de fabricació molt similar a una immunoglobulina de Grifols d'administració́ endovenosa. La C19-IG 20% és una forma més concentrada, amb 200mg/ml, amb l'objectiu de reduir el volum d'administració. Està elaborada a partir de plasma convalescent de donants que s'han recuperat de la Covid-19.

La vacunació dels menors de 40

Salut calcula que començarà a vacunar la franja 40-49 a meitats de juny o fins i tot abans, i els menors de 40 al juliol, tal com ha afirmat la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. També ha dit que a partir de dilluns que ve es reprendrà la immunització d'aquelles persones de col·lectius essencials, com ara mestres, que encara no hagin rebut la primera dosi.

D'altra banda, la responsable ha indicat que tan bon punt hi hagi una decisió sobre com s'ha de completar la pauta de vacunació a les persones menors de seixanta que van rebre una primera dosi d'AstraZeneca es programaran les cites.

En tot cas, ha dit, tant si es decideix que la segona dosi es faci amb AstraZeneca com si es decideix que es faci amb una altra vacuna com ara Pfizer, les dues solucions serien bones.

Calendari de vacunació

Cabezas ha explicat que la franja d'edat que s'està vacunant ara és molt nombrosa però calculen que el ritme de vacunació augmentarà i permetrà que al juny, cap a meitats de mes, ja es comenci a vacunar la franja 40-49.

Pel que fa als menors de 40, es podrien començar a vacunar al juliol i Salut podria fer-ho amb una convocatòria "generalitzada" en què ja no se segueixi un criteri d'edat. Cabezas ha explicat que així s'ha fet en alguns països, ja que, d'una banda, ja són edats amb menys possibilitats d'hospitalització i de l'altra són edats en què costa més aconseguir cobertures de vacunació altes. Amb tot, encara no hi ha una decisió definitiva presa.

A la pregunta de què passa si una persona es troba de vacances quan li toqui vacunar-se, Cabezas ha enviat un missatge de tranquil·litat, ja que sempre es podrà endarrerir la cita.

 

Foto principal: Una infermera prepara una dosi de la vacuna contra la Covid / EFE