Menjar és una de les accions bàsiques tant de l'ésser humà com de qualsevol altre animal. Al llarg de la història, la nutrició ha suposat un destacat esdeveniment social. L'hora d'ajuntar-se per garantir la supervivència i el plaer compartint l'aliment. Però milers d'anys d'evolució al voltant d'un menjar han acabat en els nostres dies amb individus solitaris menjant anodinament davant la pantalla d'un ordinador o, en família, davant la d'un televisor.

La televisió es converteix en un membre més de la majoria de les famílies que se sentin al voltant de la taula per sopar, encara que sigui l'únic àpat del dia que comparteixen. Sigui com sigui, ja no parem atenció al simple fet de menjar. De la mateixa manera, quan tenim molta feina, el primer que sacrifiquem són minuts del nostre temps per dinar.

Menjar conscient

La veritat és que menjar continua sent l'acte més bàsic per a la nostra supervivència, però li hem tret la importància que mereix. Per revertir aquesta situació va aparèixer el mindful eating: en lloc de "menjar per menjar" de forma gairebé automàtica, de vegades sense gana i sense gaudir del que ens duem a la boca, aquest estil de vida -que no dieta- promou el fet de menjar conscientment, escoltant les nostres sensacions, gaudint dels aliments i menjant el que ens demana el cos, ni més ni menys.

El més important per iniciar-se en el mindful eating és tenir paciència, perquè per molt que ens ho pugui semblar no és un procés senzill. I això que "només" es tracta de parar atenció al nostre cos per entendre el que ens demana quan l'alimentem. Preparats per endinsar-nos al menjar conscient?

1. Realment tens gana?

El primer pas pot semblar simple, però és el més important. Tenim gana o mengem per menjar, simplement perquè toca o per matar el temps? Per començar a conèixer el nostre cos hem de fer-nos la pregunta i reconèixer si realment ens ve de gust menjar en aquest moment.

2. Escolta al teu estómac

Plena atenció en el que ens demana l'estómac: ens demana de menjar o només tenim set? Escoltant les diferents sensacions abans de menjar, però també durant i després de fer-ho, començarem a entendre quan i sobretot quant menjar, així com a diferenciar la gana de la set i fins i tot de l'avorriment.

beure aigua

Home beu aigua mentre treballa a l'ordinador

3. Atenció plena

Quan estiguem menjant, tota la nostra atenció ha de traslladar-se a l'acte de menjar, percebent olors, sabors, i altres sensacions del menjar que tenim davant.

4. Menjar amb freqüència

No és necessari menjar només quan el nostre estómac no deixa de rugir demanant de ser alimentat. No es tracta d'esperar fins que no puguem aguantar la gana, sinó de fer-ho de manera regular i en quantitats moderades. Menjar de forma conscient també implica alimentar al nostre cos de manera regular, cada tres o quatre hores.
 

5. Gaudeix!

Deixem de convertir els àpats en accions mecàniques i centrem-nos a gaudir de la companyia, el menjar i el moment. Un consell: menjars de mínim 20-25 minuts, respirant profund un parell de vegades abans de començar i fent una petita pausa a meitat de l'àpat per escoltar si el nostre estómac ens demana que ens acabem el plat o ja se sent ple.
menjar restaurant

Dona menjant a un restaurant

6. Mai dempeus

Existeix quelcom més incòmode que menjar dempeus? És realment important trobar un espai on poder menjar amb tranquil·litat, asseguts i que només utilitzem per menjar, és igual si és a casa o a la feina.
 

7. Sense distraccions!

Com dèiem, la televisió es converteix en un més de la família a l'hora de menjar o sopar. A més d'allunyar la nostra atenció del veritablement important, quan ens concentrem a la pantalla de l'ordinador, la televisió o el mòbil, el nostre cervell dona per fet que no hem menjat, per la qual cosa el nostre estómac continuarà demandant aliment.
 
menjar|dinar movil

Dona menjant mentre mira el mòbil

8. Sense allargar àpats

Acabar de menjar i quedar-se xerrant amb els companys o la família és un clàssic, però és millor traslladar la conversa a un altre lloc. Si ens quedem al menjador, la nostra ment associarà aquest lloc amb la gana i tornarem a tenir ganes de menjar al cap de poca estona. Com dèiem: el lloc on mengem s'ha d'utilitzar només per a això, per menjar.

Adoptant aquesta sèrie d'hàbits que influeixen en la nostra relació amb el menjar obtindrem resultats a llarg termini, sense fer cap dieta, sense privar-nos de certs aliments i gaudint molt més de cada mossegada, sense culpes i sense pors. Al cap i a la fi, l'essència del mindful eating no és cap altra que menjar és un plaer però, precisament per això, fes-ho amb el cap!