A primera hora del dia o a última de la tarda? Quina és la millor hora per fer exercici? Tot i que això depèn dels horaris de cada persona i les seves preferències, el cert és que la ciència sembla decantar-se per l'opció de fer exercici físic al final de la tarda.

Així ha quedat de manifest en aquest estudi publicat a la revista Cell Magazine i dut a terme a la Universitat de Califòrnia, que conclou que existeix un vincle significatiu entre l'hora del dia i els beneficis de l'exercici.

En la investigació es van analitzar ratolins de laboratori i persones. Els ratolins són animals nocturns i en ells els beneficis de fer exercici ser superiors quan ho feien al final del dia. En canvi, les persones són diürnes, la qual cosa sembla indicar que els beneficis més grans es produirien durant les primeres hores del dia. Tanmateix, en l'estudi va passar el contrari. L'activitat física va resultar més beneficiosa també per a les persones que la practicaven al final de la tarda.

Els experts asseguren que aquesta circumstància sembla estar relacionada amb els canvis hormonals que passa el cos al llarg del dia en virtut del seu cicle circadiari. Segons destaquen, la producció de l'hormona del creixement es produeix enmig de la nit, mentre que el cortisol es produeix a la matinada, la qual cosa està relacionada amb el fet que determinades hores del dia són millors per assolir objectius específics d'exercici.

Quant al tipus d'exercici, l'Escola de Salut Pública de la Universitat d'Harvard va publicar recentment una guia amb els millors cinc exercicis per posar-se en forma. Són els següents.

  • Natació. Aquest esport encapçala la llista. És un dels més complets que existeixen perquè implica l'acció coordinada de pràcticament la totalitat dels músculs del cos, especialment els de l'esquena. A més, la resistència que ofereix l'aigua millora les articulacions i permet un treball aeròbic molt adequat.
  • Taitxí. Aquest art marcial tradicional xinès fomenta un entrenament molt equilibrat tant per al cos com per a la ment. Millora l'equilibri, la coordinació, la força i la concentració.
  • L'entrenament de força. En els últims anys, ha quedat clara la importància de realitzar diàriament entrenament de força per enfortir els músculs i prevenir la sarcopènia amb el pas dels anys. Es pot realitzar amb el propi pes corporal (esquats, flexions) o amb peses o un altre tipus de càrregues.
  • Caminades. Fer un tomb a bon ritme, amb l'esquena recta i movent els braços és un exercici perfecte per iniciar-se en l'activitat física. Millora la circulació, l'estat físic i la salut mental.
  • Exercicis de Kegel. Encara que generalment se solen indicar per a dones, el cert és que són també molt beneficiosos per a l'home. Serveixen per enfortir el sòl pelvià. Prevenen la pèrdua d'orina i milloren l'activitat sexual.