El 89,8% dels metges dels serveis d'Urgències espanyols admet que es realitzen proves diagnòstiques d'"utilitat dubtosa" per prevenció davant de possibles problemes legals amb els pacients, segons una enquesta entre 1.449 professionals realitzada per l'Organització Mèdica Col·legial (OMC), les societats espanyoles de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS) i de Medicina d'Urgències i Emergències (SEMES).

Aquest estudi té per objectiu valorar com repercuteixen en els professionals mèdics que desenvolupen la seva activitat professional en Urgències l'anomenada "medicina defensiva" (excessives proves diagnòstiques per descartar fins i tot situacions insòlites i evitar així denúncies de pacients) i la iatrogènia (dany en la salut causat o provocat per un acte mèdic).

Pressió judicial

Davant d'aquesta situació, es va preguntar als metges sobre la pressió judicial a què són sotmesos, el suport institucional que reben en aquests casos o la formació que reben en matèria medicolegal. Segons les seves respostes, fins i tot un 91,3% sent que la pressió judicial ha augmentat "clarament" en els últims anys, i el 88,7% considera que l'amenaça de denúncia condiciona la seva pràctica professional.

Els metges lamenten igualment la "falta de suport" davant d'un conflicte legal (en un 88% dels casos), com de la direcció del seu centre (79,1%).

A més, fins i tot un 86,7% considera que no té els coneixements medicolegals suficients per afrontar aquestes situacions i un 92,3% perceben un "alt risc" de reclamacions i denúncies judicials davant dels tribunals (92,3%).