La teràpia amb radioligandos (TRL) està guanyant protagonisme com una de les innovacions més rellevants dins de la medicina de precisió, especialment en l'abordatge del càncer. Durant el 41è Congrés Nacional de Medicina Nuclear, promogut per la Societat Espanyola de Medicina Nuclear i Imatge Molecular (Semnim), experts en medicina nuclear i oncologia mèdica han posat en relleu l'impacte d'aquesta opció terapèutica en el càncer de pròstata en fases avançades en un simposi organitzat per Novartis.
El càncer de pròstata és una de les principals causes de mort per càncer en homes. En la seva forma més agressiva, el càncer de pròstata metastàtic resistent a la castració (CPRCm), presenta una supervivència estimada a cinc anys del voltant del 15%, la qual cosa evidencia la necessitat de noves opcions terapèutiques eficaces i dirigides.
La doctora Virginia Pubul presidenta de la Semnin i cap de Servei de Medicina Nuclear en el Complexo Hospitalario Universitario de Santiago, assenyala que "la teràpia amb radioligandos representa una revolució en l'abordatge del càncer de pròstata avançat. Fins fa pocs anys, les opcions terapèutiques per a aquests pacients eren limitades i, en molts casos, poc específiques. Aquesta modalitat permet dirigir radiofàrmacs directament a les cèl·lules tumorals que expressen PSMA, destruint-les de forma selectiva. Representa també la consolidació de la medicina nuclear com una eina terapèutica altament específica, que permet dirigir la radiació de manera precisa, minimitzant el dany als teixits sans".
La TRL representa un enfocament innovador de medicina de precisió, basat en la medicina nuclear, que fusiona diagnòstic i tractament, introduint un nou paradigma en l'abordatge del càncer. Combina un compost de precisió (lligand) amb una partícula radioactiva (radioisòtop). Després de l'administració intravenosa, el lligand dirigeix el radioisòtop a les cèl·lules tumorals, atacant directament el càncer de manera selectiva, millorant l'eficàcia del tractament i reduint els efectes secundaris.
A més del benefici clínic, aquesta teràpia aporta un valor afegit alleujant la càrrega assistencial i millorant la qualitat de vida dels pacients. El doctor Adolfo Gómez, metge nuclear de l'Hospital Universitari 12 d'octubre, afirma que la TRL està obrint una nova via per transformar l'abordatge de diferents tipus de càncer, "la teragnosis és un enfocament global, no només en el càncer de pròstata, de fet, hi ha molts assajos ja desenvolupant-se a molts tumors.
Espanya és un país clau en el desenvolupament i producció de la TRL, sent el país europeu que més pacients ha aportat als programes de desenvolupament clínic i allotjant a Saragossa una de les quatre plantes de Novartis a tot el món destinades a la producció d'aquestes teràpies oncològiques de medicina nuclear.
La directora Médica de Novartis España, Lupe Martínez, afirma que "a Novartis apostem per plataformes pioneres capaces de canviar la història del càncer, i la teràpia amb radioligandos és una de les més prometedores. Estem treballant intensament perquè aquesta innovació estigui disponible com més aviat millor per als pacients que la necessitin, convençuts que marcarà un abans i un després en l'abordatge de malalties d'alt impacte com el càncer de pròstata avançat."