Metges de Catalunya (MC) ha demanat al govern espanyol incloure la síndrome d'esgotament professional -'burnout'- en el quadre de malalties professionals de la Seguretat Social per facilitar el seu abordatge, després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) hagi reconegut aquest trastorn com una malaltia.

El sindicat ha celebrat aquest reconeixement de l'OMS perquè "donarà visibilitat a la síndrome i reduirà l'infradiagnòstic latent", i agilitarà l'adopció de mesures correctores en el lloc de treball per part de les empreses, ha explicat la secretària de Salut Laboral de MC, Rosa Alcolea, en un comunicat.

La nova classificació, que entrarà en vigor el 2022, permetrà que les incapacitats laborals que puguin derivar-se d'aquest trastorn "seran conseqüència del treball i, per tant, es podran reconèixer com a malaltia professional". "Farà que les empreses es vegin forçades a facilitar tractaments als seus treballadors 'cremats', si ho precisen, i millorar les seves condicions laborals des d'un punt de vista organitzatiu, d'espai o de volum de treball", ha dit Alcolea.

Aquesta síndrome s'origina com a resposta a un estrès emocional crònic en el treball i que es manifesta en forma d'esgotament físic i psicològic, d'una actitud despersonalitzada i d'un sentiment de falta de realització personal, sovint acompanyat d'un baix rendiment laboral.

Els metges, els més afectats

Es dona la circumstància que el col·lectiu mèdic està entre els més afectats per aquesta síndrome, segons el sindicat, "sobretot arran de les retallades sanitàries executades a partir de 2010 que han comportat una reducció notable de les plantilles i un increment de la pressió assistencial".

Una enquesta elaborada per MC el 2013, en plena crisi econòmica, va recollir que el 46% dels metges catalans sofria esgotament professional en el treball, "circumstància que pot fer augmentar exponencialment els errors mèdics en les consultes".