Albània s'ha convertit aquest divendres en el seixanta-quatrè país que fa servir la vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V. I de fet, només unes hores després d'aprovar-se el seu ús, ja van arribar els primers carregaments de la vacuna preparats per a la seva distribució i ús.

Entre els països que fan servir aquesta vacuna, hi ha la majoria d'exsoviètics, africans, asiàtics i llatinoamericans. Alguns països de la Unió Europea com Hongria i Eslovàquia també les fan servir, tot i que encara no ha estat aprovada per l'Agència Europea dels Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès).

La vacuna russa Sputnik V, que té de base l'adenovirus, treu pit d'haver aconseguit barrejar vacunes i constata, a través de les seves xarxes socials que "els còctels de vacunes són el camí" i destaquen que "Sputnik V està feliç de veure a altres seguir el seu enfocament".

@sputnikvaccine paises vacuna rusa sputnik V TUIT

Segons la pàgina oficial de la vacuna russa i la de l'EMA, la vacuna es basa en dos vectors contra el coronavirus l'Ad26 (fet servir en la primera dosi) i l'Ad5 (per la segona dosi, per incrementar l'afecte). Totes dues, segons sembla, inclouen un gen que codifica la proteïna S de les espines del virus SARS-CoV-2.

Una eficàcia del 97%

La vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V té una eficàcia del 97,6%, segons ha informat el Fons d'Inversions Directes Rus (FIDR). En tot el món ja s'han posat més de 3,8 milions de dosis d'aquesta vacuna. "L'anàlisi de les dades de la taxa d'infecció de gairebé 4 milions de persones vacunades a Rússia demostra que l'eficàcia de la vacuna és encara més gran que la que va anunciar la revista The Lancet –que donava un percentatge del 91,6%–", detallava Kiril Dmítriev, director del FIDR, en un comunicat que també va recollir Efe. Aquestes dades confirmen que el fàrmac rus ofereix, segons Dmítriev, "una de les millors taxes de protecció contra el coronavirus entre totes les vacunes". 

Quan arribarà a la UE

El dia 4 de març l'EMA va començar a estudiar la vacuna russa per decidir si finalment se n'autoritza el seu ús o no entre els Estats membres, tot i que encara no se sap quan podria pronunciar-se. Alguns països, però, han tirat pel dret i ja n'han comprat dosis i les han començat a administrar, també Hongria i EslovàquiaFinalment, l'EMA podria pronunciar-se sobre la vacuna al maig

 

 

Imatge principal: dosis de la vacuna russa Sputnik V preparades per a ser administrades a Macedònia del Nord, un dels països que també fa servir aquesta vacuna / Efe