La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha declarat aquest dimarts que observa amb preocupació l'increment d'infeccions per Covid-19 a pràcticament tot Europa i ha demanat "responsabilitat" per no malgastar els sacrificis que han fet els ciutadans durant els confinaments de la primera meitat de l'any. "Demanem als europeus que respectin les regles, que siguin cauts, que mantinguin la distància, utilitzin màscares i facin el que puguin per derrotar al virus mentre preserven el seu mode de vida", ha apuntat.

La cancellera ho ha declarat en un debat davant del ple del Comitè Europeu de les Regions, en el que ha participat a través de videoconferència, on també ha advertit que aquests sacrificis "han costat modes de vida" i la pandèmia "continua sent un repte per a tots els nivells de govern".

Preocupació per l'augment de casos

"Veig amb preocupació l'augment en les taxes d'infecció a gairebé tot Europa. Aquest és un assumpte molt seriós. No podem malgastar el que hem aconseguit a través de limitacions en el nostre comportament, amb mesures que no han estat fàcils. Molta gent ha perdut el seu mode de vida per aquests sacrificis", ha recordat Merkel.

La mandatària alemanya ha subratllat que aquests sacrificis fan "encara més important" no acabar necessitant nous confinaments, que no se sobrecarreguin els sistemes sanitaris i que s'aprengui "la lliçó" de la primera ona de la pandèmia.

Davant dels representants de les localitats i regions europees, que celebren aquesta setmana una sessió plenària a Brussel·les, Merkel ha recalcat que la seva "experiència, perspectiva europea i compromís" són "el que Europa necessita ara mateix" i ha valorat que aquest nivell de govern "coneix els reptes" perquè l'han viscut als seus hospitals i escoles.

"Una solució global"

"Una solució global als problemes climàtics només succeirà si Europa és al capdavant", ha precisat Merkel, que va dir que des de la presidència semestral del Consell treballarà per aconseguir un consens entre tots els Estats membres en aquesta matèria "abans de final d'any".

Va afirmar també que, en qualsevol cas, Alemanya recolza la proposta de la Comissió Europea perquè Europa redueixi les seves emissions contaminants en un 55% per a 2030 respecte als nivells de 1990.

Negociació pel Brexit

D'altra banda, Merkel ha fet una breu menció a les negociacions de la futura relació entre la Unió Europea i el Regne Unit, l'estat del qual s'abordarà a finals d'aquesta setmana en una cimera a Brussel·les, i ha subratllat que un acord està "en l'interès de tots". "La UE està unida en la seva baralla per un acord malgrat el poc temps que ens queda, però també hem de preparar-nos per al cas que no arribem a un acord", ha alertat.

Tots aquests reptes, ha subratllat la cancellera, "tenen una mica en comú" malgrat les seves diferències, i és que per superar-los "és necessària una Europa forta". "Al principi de la pandèmia vam fallar i ens vam concentrar en els nostres problemes interns. Però una cosa que hem après d'aquesta pandèmia és que ens necessitem els uns als altres, necessitem cooperació per superar aquests reptes. I això només succeirà si els ciutadans estan amb nosaltres", ha recalcat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat