Pakistan viu una situació límit. Els casos de coronavirus no paren de pujar i el país viu submergit en una tercera onada forta. Els llits dels hospitals s'estan omplint ràpidament i el programa de vacunació avança, com en molts països, molt lentament. Sobretot, pels nombrosos endarreriments de les vacunes. Això ha provocat que el país hagi permès la venda de vacunes al sector privat. 

Les vendes inicials de la vacuna russa d'Sputnik V la primera setmana d'abril han provocat una autèntica bogeria. Cues durant hores i gent corrent per rebre la seva dosi de vacuna. Alguns van acabar les dosis en dies, altres centres que no requerien cita prèvia van començar a sol·licitar-ne per l'allau de gent que hi havia anat.

Guerra de preus

Un dels principals importadors és AGP Pharma, que ha rebut unes 50.000 dosis d'Sputnik, però altres empreses i hospitals privats també estan en procés de sol·licitud per disposar de dosis, segons recalca la CNN. A més, també descriu que els 2,56 milions de dosis rebudes de la vacuna contra el coronavirus provenen totes de la Xina, segons informes locals que citen al Ministeri de Salut. A més, també espera uns 17 milions de dosis assignades per Covax, la iniciativa mundial d'intercanvi de vacunes amb dosis gratuïtes o amb descomptes. 

La vacuna russa costa unes 12.000 rupies pakistaneses (67,25 euros) per dues dosis, segons l'Autoritat Reguladora de Medicaments de Pakistan. Aquest preu, però, és quatre vegades el preu del mercat internacional, que és menys de 17 euros per les dues dosis, segons els desenvolupadors de la vacuna i que també recull la CNN

La decisió, com no podia ser d'una altra manera, ha encetat un debat sobre ètica de la comercialització de vacunes durant una pandèmia. Al principi, el govern no havia fixat un preu màxim per a les vacunes, fet que comportava que no hi hagués topall i es vengués pel preu que es volgués. 

Altres països

Pakistan, però, no és l'únic país que ha obert la porta del sector privat. També l'Iran ha plantejat aquesta opció. Un país que també disposa de la vacuna xinesa Sinopharm, Sputnik i les aprovades per Covax. Indonèsia també va aprovar el mes de febrer un dels primers models privats de vacunació de la Covid del món. Mèxic també va aprovar el passat mes de gener que el sector privat entrés en joc i pogués comprar vacunes contra el coronavirus. 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari sosté una vacuna contra el coronavirus d'AstraZeneca, una vacuna que també distribueix Covax / Efe