Les reunions nadalenques passaran de sis a deu persones. Ara bé, en aquest recompte els nens i nenes menors de 14 anys també s'hi inclouen? Aquest dilluns es reuneix el Procicat per analitzar quines limitacions s'imposen. Si l'evolució de les dades de la pandèmia és l'esperada, s'estudiarà si els nens i nenes de fins a 14 anys s'han de computar o no, per la baixa capacitat de contagi que han apuntat alguns estudis.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, també va en la línia d'excloure'ls: "El seu risc de contagi és petit, i per tant no". I ha afegit: "No haurien de comptar o podrien no comptar. Si obrim, sembla que pel balanç es podria". L'edat marcada està en els 14 anys, tot i que Argimon ha dubtat, en una entrevista a TVE, sifixar-ho fins als 13 anys d'edat. Així doncs, "encara s'està discutint". 

Cal acabar de marcar que les trobades es podran limitar a deu persones, excloure aquest sector d'edat i les bombolles familiars acceptades. El topall en aquest aspecte es posa en dues, però no es descarta que pugui ser ampliable a tres. Aquesta línia de treball ja la va avançar el conseller d'Interior, Miquel Sàmper: "Després de veure l'estudi, el tema d'eliminar els nens del nombre de persones que es poden reunir s'està parlant en el Procicat. Ja ho veurem", va afirmar en una entrevista a RAC1.

La baixa transmissió dels menors

Un nou estudi del Vall d'Hebron confirma que els menors d'edat són poc transmissors de la Covid-19, ja que només un 8% dels pacients pediàtrics amb diagnòstic confirmat entre l'1 de juliol i el 31 d'octubre van transmetre la infecció al seu nucli familiar.

El treball, realitzat a partir de 1.081 menors amb PCR positiva i 3.515 contactes familiars diagnosticats, revela que només 86 casos van contagiar la família. Es tracta de la segona part d'un estudi que ja es va fer durant el període de confinament (entre l'1 de març i el 31 de maig). Llavors el percentatge de transmissió era del 3,4%. A més, gairebé la meitat dels menors són asimptomàtics i només el 2,5% dels nens estudiats han requerit hospitalització.

En aquesta segona part de l’estudi, en 783 casos (72,4% dels casos), va identificar-se un altre membre de la família amb PCR o diagnòstic microbiològic anterior al del menor, o que clarament tenia símptomes de Covid-19 diagnosticada abans que el menor i en contacte directe amb ell. Només en 86 casos (8%) es va determinar després de l’estudi de contactes que el pacient pediàtric havia contagiat a altres membres de la seva família. Cal dir, però, que en 55 casos addicionals, el cas índex era un altre menor de la família (5%).