Els homes continuen produint espermatozoides a mesura que envelleixen i poden engendrar fills a edats avançades. Però un nou estudi demostra com es va produint la pèrdua de fertilitat a partir dels 50 anys. La investigació es va realitzar amb un grup d'homes que van participar en un procés de fertilització in vitro (FIV) del Centre per a la Salut Genètica i Reproductiva de Londres. Després de realitzar el procés, es va comprovar com les taxes d'èxit disminueixen significativament entre els homes majors de 51 anys, casualment, la mateixa edat mitjana en què les dones entren en la menopausa.

La investigació

Dels 5.000 voluntaris a qui se'ls va practicar la FIV i la injecció intracitoplàsmica d'esperma, el 42 per cent dels homes majors de 51 anys complien l'estàndard de qualitat de semen de l'Organització Mundial de la Salut, en comparació amb el 61 per cent dels homes menors 51 anys. Gairebé la meitat dels participants masculins menors de 35 anys en l'estudi van poder fertilitzar amb èxit. Entre els quals en tenien 36 i 40 anys, aquesta taxa es va reduir al 42 per cent i al 35 per cent entre els homes de 41 a 45 anys. Entre els 46 i els 50 anys, la taxa d'èxit es va reduir al 32 per cent. I els homes majors de 51 anys van poder provocar l'embaràs només el 30 per cent de les vegades.

Segons els experts que van dirigir l'estudi, la causa d'aquest descens de la fertilitat és probablement la qualitat del semen relacionada amb l'envelliment. A més de produir espermatozoides amb més potencial de mutació, els homes grans també tenen menys volum de semen i espermatozoides amb menys motilitat o capacitat per desplaçar-se cap a l'òvul.

"Els homes no són tampoc immunes als diversos factors de risc que fan disminuir la qualitat de la seva esperma igual com passa amb els òvuls en el cas de les dones: fumar, beure, prendre drogues, o patir molt estrès i ansietat, tenen efectes molt negatius sobre el semen dels homes", asseguren els investigadors.

En aquest sentit, van assenyalar altres causes menys conegudes, com el fet de combinar un exercici intens amb una immersió en una banyera d'hidromassatge, com fan alguns esportistes, o utilitzar pantalons curts massa ajustats.

El mateix succeeix amb les activitats que provoquen calor i compressió als testicles, incloses les hores que es passen al dia asseguts, que tenen un efecte negatiu a llarg termini en la capacitat reproductiva masculina. I no només això, fins i tot quan els homes grans deixen embarassada a una dona, aquests embarassos poden tenir un risc més gran, com demostra el fet que els fills de pares grans tenen més probabilitats de néixer prematurament o de tenir puntuacions APGAR més baixes.

Aquest estudi posa de manifest que l'edat tant en l'home com en la dona té un impacte important en la fertilització, encara que socialment es continuï fent més responsable a les dones. El futur, sens dubte, està en la investigació. Els experts apunten tècniques millorades de selecció d'espermatozoides per augmentar la probabilitat de fecundació i evitar un altre tipus de contratemps.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat