Segons les troballes científiques publicades a la revista PLOS Biology, una nova plataforma d'intel·ligència artificial desenvolupada per investigadors de l'Institut d'Investigació Lerner per identificar possibles medicaments per a la reutilització de COVID-19 ha revelat la melatonina com un candidat prometedor. La melatonina és una hormona que regula el cicle de son-vigília i que s'utilitza comunament com a ajuda per dormir de venda lliure.

L'anàlisi de les dades dels pacients del registre COVID-19 de la Clínica Cleveland també va revelar que l'ús de melatonina es va associar amb una probabilitat reduïda de gairebé un 30 per cent de donar positiu en la prova del SARS-CoV-2 (el virus que causa la COVID-19) després d'ajustar per edat, raça, antecedents de tabaquisme i diverses malalties concomitants. En particular, la probabilitat reduïda de donar positiu en la prova del virus va augmentar del 30 al 52 per cent per als afroamericans quan es va ajustar per les mateixes variables.

BlísterL'ús de melatonina s'ha associat amb una probabilitat reduïda de gairebé un 30 per cent de donar positiu en la prova del SARS-CoV-2

"És molt important tenir en compte que aquestes troballes no suggereixen que les persones hagin de començar a prendre melatonina sense consultar al seu metge", ha assegurat Feixiong Cheng, de l'Institut de Medicina Genòmica de la Clínica Cleveland i autor principal de l'estudi. "Els estudis observacionals a gran escala i els assajos controlats aleatoris són fonamentals per validar el benefici clínic de la melatonina per als pacients amb COVID-19, però estem entusiasmats amb les associacions presentades en aquest estudi i l'oportunitat d'explorar-les més".

Els investigadors van aprofitar les metodologies de la medicina en xarxa i els registres mèdics electrònics a gran escala dels pacients de la Clínica Cleveland per identificar les manifestacions clíniques i patologies comunes entre COVID-19 i altres malalties. Específicament, van mesurar la proximitat entre els gens/proteïnes de l'hoste i aquells que estan ben associats amb unes altres 64 malalties en diverses categories de malalties (càncer maligne i malalties autoimmunes, cardiovasculars, metabòliques, neurològiques i pulmonars), on una proximitat més propera indica una probabilitat més gran d'associacions patològiques entre les malalties.

PastillesEls investigadors han descobert que la melatonina ofereix esperances com a element per combatre la Covid-19

Van descobrir, per exemple, que les proteïnes associades amb la síndrome de dificultat respiratòria i la sèpsia, dues causes principals de mort en pacients amb COVID-19 greu, estaven molt relacionades amb múltiples proteïnes del SARS-CoV-2. "Això ens indica, llavors que un medicament ja aprovat per tractar aquestes afeccions respiratòries pot tenir alguna utilitat en el tractament també de COVID-19 en actuar sobre aquests objectius biològics compartits", ha explicat Cheng.

En general, van determinar que les malalties autoimmunes, pulmonars i neurològiques van mostrar una proximitat de xarxa significativa al SARS-CoV-2 gens/proteïnes i van identificar 34 fàrmacs com a candidats de reutilització, entre ells la melatonina.

Estudis recents suggereixen que la COVID-19 és una malaltia sistemàtica que afecta múltiples tipus de cèl·lules, teixits i òrgans, per la qual cosa el coneixement de les complexes interaccions entre el virus i altres malalties és clau per comprendre les complicacions relacionades amb COVID-19 i identificar medicaments reutilitzables. "El nostre estudi proporciona una poderosa estratègia de medicina en xarxa integradora per predir les manifestacions de malalties associades amb COVID-19 i facilitar la recerca d'un tractament eficaç", ha declarat el doctor Cheng.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat