Marc Vergés (Barcelona, 1973), dietista i nutricionista, ens explica com perdre entre 2 i 4 quilos de pes en un mes sense patir gana. Proposa un dejuni intermitent que ens permet menjar el que vulguem per dinar i sopar. També ens alerta dels perills de reduir el colesterol. Segons ell, tenir-lo alt és bo perquè augmenta la força muscular, redueix el risc de càncer i ens fa estar més actius sexualment. També ens detalla els aliments més afrodisíacs i els que anul·len el desig sexual.

Acabem d'estrenar la primavera i arriben les presses per perdre pes de cara al bon temps. Què ens recomanes?
Venim de menjar aliments molt densos per compensar el fred de l'hivern i, en primer lloc, és molt important eliminar les toxines i els 2 o 3 quilos de més que hem guanyat els últims mesos. Amb l'arribada de les temperatures més suaus, ja no necessitem tanta energia i ens toca fer una bona neteja hepàtica. El cicle normal és engreixar-nos a la tardor per tenir un coixí protector de cara al fred de l'hivern i perdre aquests 2 o 3 quilos durant les primeres setmanes de la primavera.

Marc Verges

Amb el dejuni intermitent perdreu entre 2 i 4 quilos en un mes sense patir gana

I quina és la millor fórmula per eliminar les toxines i perdre pes?
Recomano molt el dejuni intermitent. És una tècnica boníssima. Cada dia, t'has de mantenir 16 hores només amb líquids deixant que el cos tingui capacitat d'autoreparació i desintoxicació per sí sol.

No es tracta de menjar menys, sinó de concentrar tot el que menges entre l'hora de dinar i la de sopar

I com es fa això?
Posem per cas que sopeu a les 8 o a les 9 del vespre. Doncs bé, fins l'endemà, a l'hora de dinar, no podeu tornar a menjar res sòlid. Durant aquest període de 16 hores, només podeu prendre té verd o brous de verdures. 

Dóna'ns la recepta d'un bon brou de verdures...
Molt fàcil! Agafeu 4 pastanagues, dues cebes, dos porros i un manat d'api. També és molt important que hi afegiu una alga que es diu kombu perquè porta una quantitat brutal de minerals. Agafeu una tira de kombu, equivalent a dos dits de la mà. Ho feu bullir tot junt amb quatre litres d'aigua durant 25 minuts. Ho coleu i llestos! Ja teniu un brou molt diürètic i remineralitzant.

I passades aquestes 16 hores ingerint només líquids, podem dinar i sopar tant com vulguem?
I tant! Dineu i sopeu normal. No es tracta de menjar menys, sinó de concentrar el que menges entre l'hora de dinar i la de sopar. 

Durant quant de temps l'hem de seguir aquest dejuni intermitent?
Un mes.

I quants quilos podem perdre durant aquest mes?
Entre dos i quatre quilos sense patir gana.

Quins productes de temporada recomanes menjar en aquesta època?
Espàrrecs, carxofes i amanides de fulla amarga (ruca, canonges, endívies). També l'enciam de fulla de roure. Tot això neteja el fetge i ens prepara de cara al bon temps. És molt important respectar els productes de temporada perquè, a cada època de l'any, la natura ens dóna les eines que necessitem per protegir-nos. Per això, a l'estiu, tenim productes com el tomàquet que ens aporten una quantitat d'antioxidants espectacular per protegir-nos del sol. No tindria cap sentit que creixessin tomàquets a l'hivern.

Quines fruites ens aconselles menjar a la primavera?
Les maduixes són un aliment excel·lent perquè tenen un índex glucèmic molt baix. També recomano les cireres, que es començaran a collir la segona quinzena d'abril. En aquest cas, porten més sucre però tenen un efecte diürètic i una quantitat brutal de potassi. A partir d'ara cada cop farà més sol i aquestes fruites ens comencen a aportar una gran quantitat d'antioxidants que ens protegiran del temps d'estiu.

El colesterol és salut cerebral

Per Sant Jordi publicaràs un nou llibre titulat Las grasas buenas, on expliques que el colesterol no és dolent...
Efectivament, explico que el colesterol és necessari i que, per tant, abaixar-ne el nivell pot ser molt greu. A partir dels 50 anys, medicar-se per reduir el colesterol pot provocar demència senil, Parkinson, Alzheimer, estats depressius... Penseu que el colesterol és salut cerebral. El 25% del greix que tenim al cervell és colesterol i no hi és per causalitat. 

Però normalment quan ens fem una analítica i tenim el colesterol total per damunt de 200, els metges ens renyen...
Sí i és un gran error perquè s'està valorant el colesterol des d'un punt de vista molt simplista. En realitat, per decidir si has d'abaixar el colesterol a una persona s'han de tenir en compte altres paràmetres.

No em crec que els metges no ho facin bé això...
Doncs creu-t'ho! N'hi ha alguns que ho fan bé però la immensa majoria, no.

S'ha de restar el colesterol bo del total. Si dóna 200 o menys, no hi ha risc cardiovascular

Quins paràmetres s'han de tenir presents?
Per exemple, el colesterol bo. Imagina't que tens 270 de colesterol total. Qualsevol metge et dirà que "estàs fotut" i que t'has de prendre la pastilla però resulta que potser tens un HDL (colesterol bo) de 70. Hi ha una fórmula per valorar el risc cardiovascular que és restar el colesterol bo del colesterol total. Si el resultat és 200 o menys, no hi ha risc cardiovascular. A més, en un moment puntual, pots estar a 250 de colesterol perquè estàs nerviós o neguitós i el sistema cerebral augmenta el colesterol com a protecció neuronal. Això passa més sovint a mesura que ens fem grans. Per tant, moltes vegades, abaixar el colesterol és un greu error. No es pot simplificar com s'està fent perquè està comportant un augment de problemes, per exemple neuronals. 

Marc Verges

Mediquen 7 milions d'espanyols pel colesterol perquè se salten els protocols

Alerta perquè, sentint tot això, més d'un dirà "deixo de medicar-me!"...
Mira, aquests dies, faig xerrades sobre el colesterol i ja m'han amenaçat. Hi ha metges que em diuen "no expliquis això perquè són tonteries", però el que exposo està basat en evidències i estudis científics. L'estafa del colesterol ha arribat fins avui. Ja n'hi ha prou! Prou d'aconseguir que la indústria farmacèutica estigui venent, cada any, 40 milions de caixes de pastilles pel colesterol a tot Espanya on s'estan medicant 7 milions de persones. S'estan saltant els protocols mèdics que ells mateixos han posat, no me'ls invento jo. Els mateixos metges, en teoria, deixen ben clar que a una persona no se li pot donar estatines si no té uns requisits. 

Quins requisits?
Segons els protocols mèdics, només poden prendre estatines (pastilles per abaixar el colesterol) de forma justificada els pacients que han tingut un ictus o un infart, i que tinguin els nivells de colesterol elevats. 

Però abaixar els nivells de colesterol pot evitar l'ictus o l'infart. Més val prevenir que curar, no?
Els estudis demostren que, després de tants anys de donar estatines, no hi ha hagut cap disminució, a nivell preventiu, del nombre d'infarts. No s'ha demostrat que ajudin a prevenir-los.

Aleshores, segons tu, a partir de quin nivell de colesterol ens hem de medicar?
S'han de donar estatines a partir de 200 de colesterol total, sempre i quan tinguem antecedents d'un infart o d'un accident cerebral vascular. En aquests casos, és correcte. Si no, no. El que et provocarà l'ictus serà més aviat una hipertensió, un estat d'ansietat que et dispari la pressió arterial a 20. Això sí que et produirà l'ictus. També el sedentarisme, un excés de sucre o que tinguis la sang espessa per culpa dels hidrats de carboni. També te'l pot provocar una mala notícia o un impacte emocional molt dolent. Pots patir un ictus o una fallada renal. Tot això és molt més greu. Fa pocs dies, s'ha publicat que la indústria farmacèutica ha pagat estudis per culpar dels riscos cardiovasculars els greixos i no els sucres.

El colesterol alt ens ajuda a tenir més força muscular, menys risc de càncer i a estar més actius sexualment

No acabo d'entendre quins avantatges pot tenir un nivell elevat de colesterol per sobre de 200...
Tindreu més força muscular, més resistència a patir depressió i suïcidi, menys risc de càncer, estareu més alegres, tindreu més agilitat mental i estareu més actius sexualment. Prendre medicaments per abaixar el colesterol té efectes secundaris com ara la depressió o trastorns sexuals com la impotència o l'apatia sexual.

La gent cada cop té menys ganes de mantenir relacions sexuals

M'estàs dient que el colesterol ens ajuda a tenir bons nivells hormonals de testosterona i, per tant, de desig sexual?
I tant! El problema és que ens hem cregut els missatges dels últims 30 anys sobre els hidrats de carboni i els greixos i ho estem fent just al revés del que hauria de ser. Per això, la gent cada cop té menys ganes de mantenir relacions sexuals. Per anar bé, hauríem de menjar menys hidrats i molts més greixos. Com que fem el contrari perquè ens enganyen, cada vegada tenim menys testosterona i això fa baixar el nivell de desig sexual. Una dieta elevada en hidrats de carboni ens produeix hiperglucèmia crònica, és a dir uns nivells elevats i continuats de glucosa en sang. Això, combinat amb una baixa quantitat de greixos perquè ens han dit que són dolents, redueix les hormones sexuals i fa que tinguem la libido per terra.

Aliments afrodisíacs: ous ecològics, oli d'oliva, peix blau, ostres, pernil ibèric i una dosi controlada d'alcohol

Quins són els aliments afrodisíacs més efectius? Pel que dius hem de menjar greixos...
Us recomano ous ecològics del grup zero, oli d'oliva verge extra a dojo i peix blau petit com sardines, seitons, anxoves o el verat. També podeu menjar ostres o pernil ibèric (afrodisíac per la seva quantitat de zenc), acompanyat d'una dosi controlada d'alcohol bo com el cava, una copa de vi negre o sidra. També van molt bé les infusions de ashwaghanda.

Què és això?
Una herba que estimula moltíssim la producció hormonal, millora la capacitat de fertilització a nivell de producció d'òvuls de la dona i millora molt la qualitat dels espermatozous de l'home. També ajuda a controlar els nivells d'estrès, que són un dels principals problemes per tenir una bona salut hormonal i sexual. Incorporar tots aquests productes a la dieta habitual farà que tinguis una producció hormonal correcta i que no et baixi el desig sexual a partir dels 40 anys com sol passar últimament.

Com i quan s'ha de prendre aquesta herba?
La podeu prendre en infusions o en pastilla (una al dia).

Les llavors de poma, pera, síndria, meló i alvocat són antiinflamatòries, antioxidants i afrodisíaques

Què me'n dius de les llavors de la fruita que acostumem a llençar?
Són tremendament importants per a la nostra salut. Per anar bé, ens hem de menjar les llavors de poma, pera, síndria, meló, alvocat... No fem collonades de fruites sense llavors! Val molt la pena menjar-se-les.

Tan bones són?
Molt! Tenen principis molt interessants a nivell antiinflamatori i de regulació intestinal. Són molt antioxidants i tenen efectes anticancerígens. També porten molta fibra. 

Parles molt bé de la llavor de la poma però diuen que porta cianur!!!
Sí, per això no en pots abusar. La dosi pot fer que sigui una medicina o un verí.

També has posat l'exemple de la llavor d'alvocat. En aquest cas, el pinyol és molt gran. Com es menja?
El pots ratllar i tirar-lo a l'amanida. 

Són afrodisíaques les llavors de la fruita?
Podríem dir que sí perquè faciliten el reg sanguini. Per tant, ajuden.

Pizza, pasta, lasanya i fregits són els productes més antiafrodisíacs

Per cert, quins són els aliments més antiafrodisíacs?
Una pizza, un plat de pasta, una bolonyesa, una lasanya... De fet, qualsevol hidrat de carboni contundent i amb formatge és totalment antiafrodisíac. També els fregits en general perquè són un tipus de greix molt perjudicial que fa la sang més espesa i augmenten els triglicèrids.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat