La doctora Magda Campins, investigadora del grup d'Epidemiologia i Salut Pública del Vall d’Hebron Institut de Recerca i presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid, assegura que Catalunya ha evitat més morts per covid que Madrid. "Ho diuen els estudis, no ho dic jo. Sembla que Catalunya tingui més casos i, de fet, les incidències han sigut més altes a Catalunya perquè nosaltres fem més tests que Madrid. El 40% de les proves que es fan per diagnòstic de la covid a tot Espanya, les fem a Catalunya. Per això tenim unes xifres més disparades que altres comunitats autònomes", diu la doctora Campins, de reconegut prestigi internacional. Aquesta ha estat la contundent resposta de la doctora quan li preguntem qui ho ha fet millor, Isabel Díaz Ayuso o Josep Maria Argimon. Li demanem que ens aclareixi si amb la variant òmicron també s'ha fet millor a Catalunya perquè, segons alguns experts, és una variant tan transmissible que les restriccions no han servit de res. No us perdeu la resposta de la doctora Magda Campins en aquest vídeo:

 

Ho ha fet molt millor Argimon que Ayuso perquè Catalunya ha evitat més morts per covid que Madrid

La doctora Campins ho té claríssim. "Ho ha fet molt millor Argimon. Indiscutiblement! Perquè Catalunya ha evitat més morts per covid que Madrid". Tal com podeu veure al vídeo quan li preguntem si seria correcte dir que Ayuso amaga casos, la doctora Campins diu "si no es fan proves, no es detecten" i argumenta per què Catalunya ho ha fet molt millor. "I no ho dic perquè jo sigui catalana sinó que des d'un punt de vista científic et puc assegurar que la gestió de la pandèmia ha estat molt millor a Catalunya que a Madrid". Campins, en canvi, diu que altres països com Alemanya ho han fet millor que nosaltres. "Al principi ens enlluernàvem amb Nova Zelanda i altres països que tenien estratègies de covid zero, però després hem vist que no era una bona estratègia. Ara et diria que un país que ha fet una bona gestió és, per exemple, Alemanya", sentencia Magda Campins.

 

Presidenta del Comitè Científic Assessor, Magda Campins Carlos BagliettoAquest diumenge ElNacional.cat publicarà l'entrevista sencera a la prestigiosa doctora Magda Campins que respon molts interrogants de la covid que fins ara no tenien resposta / Foto: Carlos Baglietto

Les incidències han sigut més altes a Catalunya perquè fem el 40% de totes les proves que es fan a Espanya

Campins ha fet aquestes declaracions durant una entrevista en vídeo a ElNacional.cat i que publicarem íntegrament aquest diumenge. Us la recomanem especialment perquè, entre moltes altres coses, parlem del nou coronavirus procedent dels ratpenats que s'acaba de detectar a Wuhan. Es diu NeoCoV i científics xinesos asseguren que si salta als humans serà molt més letal que les variants que hem tingut fins ara. Altres temes que plantegem i parlem amb la doctora Campins són aquests:

  • Ens podem carregar el sistema immunitari amb tantes vacunes?
  • Quin tant per cent de les persones que passen la covid continuen sent positives i, per tant, continuen contagiant quan surten al carrer al cap de set dies?
  • És veritat que hi ha persones que no es poden contagiar de covid encara que estiguin en contacte amb el virus?
  • Efectes secundaris de les vacunes, sobretot entre els joves de 15 i 30 anys.
  • Investigadors espanyols acaben de crear un test ràpid que, en teoria, ens diu si ens cal una dosi addicional o no de la vacuna contra la covid.
  • Els gossos i els gats poden agafar i transmetre la covid? Molta atenció perquè la resposta us sorprendrà. 

Tot això i molt més a l'entrevista a la doctora Magda Campins que ElNacional.cat publicarà aquest diumenge, 13 de febrer.