El doctor Manel Cervantes, cap de servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, assegura que les últimes restriccions anticovid que el Govern ens ha imposat a Catalunya no han servit de res. El doctor Cervantes té clar que "les mesures que van ser útils amb una altra soca no han servit amb l'òmicron que va començar a circular a mig novembre i es va fer majoritària a mig desembre". Després d'un altre episodi de dures restriccions que matxaquen l'economia, sobretot el sector de la restauració i l'oci nocturn, el doctor Cervantes diu el que pensa agradi o no. "La mostra és que de tots els països europeus de perfils i sistemes sanitaris similars al nostre no s'ha salvat ningú i uns han estat súper restrictius i altres, han sigut molt més lite. Ningú s'ha salvat d'aquests números i tots tenim unes xifres de mortalitat i d'ingressos hospitalaris similars, per tant fem el que fem aquesta soca òmicron no l'hem parat".

Alerta perquè el doctor Cervantes avisa: "posar-nos vacunes diferents en un curt període de temps pot esgotar el sistema immunitari". No us perdeu aquesta entrevista en vídeo on el doctor Cervantes respon preguntes com aquestes: quin és el límit de vacunes per no carregar-nos el sistema immunitari?, si hem passat l’òmicron, ens podem contagiar d’aquesta nova variant o estem immunitzats?, és més difícil detectar l'òmicron sigil·losa? quins són els símptomes de la nova variant?, com podem saber si tenim l'òmicron 1 o la 2?, per què fan assajos per aconseguir una vacuna específica per òmicron si diuen que les actuals ja funcionen? Aquí teniu la resposta a aquestes i altres preguntes:

 

No hem de culpar els joves perquè facin festes o botellots

El doctor Manel Cervantes "ja fa temps que no faria prohibicions. Hagués insistit més en explicar-te quin risc tens tu i a informar de qui pot anar tranquil pel món i qui no, i no culpar els joves, que òbviament no tenen gaire perill, perquè facin festes o botellots. Els botellots per sentit comú i per la salut general de la població no són un bon sistema però per la covid ni fu ni fa", sentencia el Cap de Servei de Malalties Infeccioses del Parc Taulí. Critica que s'hagi assenyalat els joves amb el dit i explica per què les restriccions fetes últimament no han servit de res. Ho podeu veure en aquest fragment de l'entrevista:

 

Estar en un lloc tancat durant dues hores és un risc de transmissió i punt

"Hi ha coses que és prudent seguir evitant encara que no hi hagi normes. Així, per exemple, per molt permès que estigui, estar en un lloc tancat durant dues hores és un risc de transmissió i punt", adverteix el doctor Cervantes.

L'òmicron sigil·losa ja és a Catalunya

Manel Cervantes també ens parla de la nova variant òmicron sigil·losa de la qual ja s'han confirmat els primers casos a Catalunya. "És la soca òmicron amb alguna variació petita i, pel que s'està demostrant, manté les mateixes característiques que la soca d'òmicron original. L'única diferència és que, en alguns països, sembla que s'està transmetent amb més facilitat però aparentment no és més greu". La nova variant té 18 mutacions més que l'òmicron original. "A Dinamarca, sobretot, la sigil·losa està substituint l'òmicron original però no es pot assegurar que a Catalunya passi el mateix perquè a l'Índia, per exemple, existeix però no és la predominant i a Anglaterra no passa del 10%", diu el doctor Cervantes.

Si hem passat l’òmicron ens podem contagiar d’aquesta nova variant o estem immunitzats?

Segons el doctor Cervantes "no sembla gaire probable que els que hagin passat l'òmicron original es puguin contagiar de la nova variant sigil·losa perquè són prou similars. En canvi, la nova variant sí que és molt diferent de la delta o l'original xinesa però no sembla que entre les òmicrons hi hagi cap perill de reinfectar-se". El doctor Cervantes ens explica per què:

 

És més difícil detectar l'òmicron sigil·losa?

El doctor Cervantes assegura que no és més difícil detectar la nova variant i, per tant, desmenteix el que diuen altres experts. Adverteix que un dels perills de les mutacions és que algun dia ens arribi una soca que no surti en els resultats però assegura que l'òmicron sigil·losa sí que dona positiu tant amb les PCR com amb els tests d'antígens. Ara bé, la PCR no ens diu quina soca és. Amb l'òmicron original ens va servir la mateixa PCR per dir si era delta o òmicron. Ara, en canvi, la PCR les detecta igual. Per tant, fins ara la prova diagnòstica per saber si tens coronavirus o no és igualment útil per totes les variants", aclareix Manel Cervantes.

Símptomes de la nova variant

També preguntem al doctor Cervantes quins són els símptomes de la variant òmicron sigil·losa i diu "pel que sé fins ara dels estudis dels danesos i anglesos no hi ha diferència. Seria una malaltia benigna com l’òmicron amb més clínica respiratòria alta, mocs, mal de coll com si tinguéssim angines... i en canvi poca afectació de l’olor i el gust i poca pneumònia que és fonamental. Si hi ha poca pneumònia, hi ha pocs morts".

Com podem saber si tenim l'òmicron 1 o la 2?

"Una de les proves de vigilància que es fan és seqüenciar completament cada virus però això no es fa amb tots els milions de casos que hi ha"

Per què fan assajos per aconseguir una vacuna específica per òmicron si diuen que les actuals ja funcionen?

Tant Pfizer com Moderna estan fent assajos clínics per aconseguir una vacuna específica per la variant òmicron. Preguntem al doctor Cervantes si té sentit tenint en compte que els experts fa temps que ens asseguren que les vacunes actuals també ens protegeixen de l'òmicron i per això ens animen a posar-nos la tercera dosi.

Posar-nos vacunes diferents en un curt període de temps pot esgotar el sistema immunitari

El doctor Cervantes diu que "sense una vacuna especial per òmicron la resposta és inferior" però assegura que amb la tercera dosi guanyem una part de la protecció que perdem. Per tant està bé posar-nos la tercera dosi amb aquesta onada però això no és una estratègia de futur... anar posant vacunes diferents en un curt període de temps ens pot esgotar el sistema immunitari".

Quin seria el límit de vacunes per no carregar-nos el sistema immunitari?

"Sabem del cert, perquè tenim molta experiència en altres vacunes, que fer-ho un cop l’any no esgota el sistema immunitari. Per exemple, la vacuna de la grip, algunes vacunes d’alguns virus respiratoris dels nens es poden repetir tranquil·lament però escurçar aquests períodes no està estudiat. No hi ha cap vacuna que ens posem cada tres mesos". Les tres dosis que molts ja portem per plantar cara a la covid compten com a tres vacunes o no? També preguntem al doctor Cervantes si no ha estat un error vacunar-nos de la grip tenint en compte que, aquest hivern, tampoc n'hi ha hagut a Catalunya. De fet, ja portem dos hiverns sense grip. Aquí teniu les respostes del doctor a aquestes preguntes:

 

Dues vacunes (covid i grip) en una sola punxada!

Per cert, el doctor Cervantes ens avança que el proper hivern ens podrien posar les dues vacunes (covid i grip) en una sola punxada!

D'altra banda, un altre expert de prestigi, el doctor Carlos Rodrigo, Cap de Pediatria de l'Hospital Germans Trias i Pujol, diu que "vacunar els nens no és absolutament necessari". Així ho va assegurar en una entrevista a ElNacional.cat ara fa poc més d'un mes, justament coincidint amb l'inici de la vacunació als nens d'entre 5 i 11 anys. També va parlar dels efectes secundaris de les vacunes. Podeu veure l'entrevista al doctor Rodrigo clicant aquest enllaç.

 

Doctor Manel Cervantes Hospital Parc Taulí de Sabadell / Foto: Hospital Parc TaulíEl doctor Manel Cervantes assegura que "les restriccions anticovid que ens han imposat últimament a Catalunya no han servit de res" / Foto: Hospital Parc Taulí de Sabadell