La Comunitat de Madrid vol incorporar les farmàcies en el circuit per detectar la Covid-19 i té previst enviar aquest divendres al Ministeri de Sanitat el seu pla per fer tests d'antígens en aquests establiments. El pla preveu la possibilitat de realitzar les proves durant l'horari comercial amb un circuit específic o després de tancar al públic.

Fins fa una setmana el ministre Salvador Illa havia mostrat les seves reticències a aquest tipus d'iniciatives, si bé ha canviat d'opinió després que Madrid i Catalunya plantegessin aquesta possibilitat. Ara bé, el titular de Sanitat va posar com a condició prèvia que les comunitats presentessin un pla detallat sobre com es portaria a terme el procés.

Cursos de coneixements

Així ho ha fet Madrid, segons ha avançat el conseller de Sanitat de la Comunitat, Enrique Ruiz Escudero. El pla preveu que els tests els facin els farmacèutics titulars, adjunts, regents o substituts de les oficines de farmàcia acreditats pel Col·legi Oficial de Farmacèutics, "després de superar els cursos d'actualització de coneixements".

La realització de tests d'antígens per part de les farmàcies serà voluntària, i els ciutadans podran anar-hi per sotmetre's a aquestes proves sempre que no presentin símptomes, ja que en cas contrari hauran d'anar sempre a un centre sanitari.

test ràpid coronavirus antígens efe

Les proves d'antígens les realitzarà personal titulat / Efe

Zona específica

En funció del municipi on es trobi i de la seva infraestructura, la farmàcia es podrà acollir a un dels dos models dissenyats per realitzar proves. Les farmàcies que les realitzin durant el seu horari d'obertura hauran de disposar d'un circuit d'accés a la zona delimitada on es realitzi la prova. Aquelles que optin per fer les proves després del tancament al públic, facilitaran l'horari específic per a tal finalitat.

En tot cas, les oficines de farmàcia comptaran amb una zona específica per fer els tests, que es desinfectarà després de cadascun i haurà de disposar de ventilació natural o mecànica. A més, en una zona prèvia a aquest espai, hauran de tenir un punt d'informació per al lliurament de documentació, informació sanitària i recomanacions higienicosanitàries.

500 farmàcies

En el cas que un ciutadà obtingui un resultat positiu, la farmàcia l'hi notificarà de manera immediata (aquestes proves ofereixen el resultat al cap d'entre 15 i 20 minuts). Alhora, es passaran les dades a la Direcció General de Salut Pública de la Comunitat, a través d'un sistema centralitzat de registre que quedarà integrat als sistemes d'informació de la Conselleria de Sanitat. La Comunitat de Madrid té previst que prop de 500 farmàcies se sumin de manera voluntària a aquesta iniciativa.

Catalunya

En el cas de Catalunya, la Generalitat ara per ara pretén que les farmàcies participin en la detecció utilitzant el sistema que ja està instaurat des de fa anys per detectar el càncer de còlon: l'automostra. Al ciutadà li arribarà una carta informant-lo que pot anar a la seva farmàcia a recollir l'autoprova, que es realitzarà a casa abans de tornar-la al mateix establiment i, al cap de pocs dies, tindrà els resultats publicats al portal La Meva Salut.