En els últims anys ha existit certa controvèrsia respecte a la llum blava que emeten les pantalles d'ordinadors, mòbils i tablets i els seus efectes adversos. L'aparició d'aquests dispositius ha provocat que rebem una quantitat d'aquesta llum molt més gran del normal i a hores del dia a què l'ull humà no estava acostumat, especialment a la nit.

En passar tantes hores davant aquests dispositius es produeix una exposició prolongada que, alguns estudis científics, havien definit com a perjudicials per als ulls. Tanmateix, no han estat investigacions gaire àmplies i els resultats fins ara han estat controvertits, ja que oftalmòlegs prestigiosos han descartat que el dany produït en la visió es degui aquesta llum en concret, sinó a la quantitat d'hores que passem mirant una pantalla sense descansar, al marge del tipus de llum que emeti.

Tablet

El cas és que ara un nou estudi ha vingut a descobrir una dada sorprenent. La llum blava de les pantalles, podria estar afectant la longevitat de les persones. La investigació ha estat duta a terme per experts de l'Oregon State University i conclou que les longituds d'ona blaves produïdes pels díodes emissors de llum fan malbé les cèl·lules del cervell i les retines.

L'estudi ha estat publicat a Envelliment i mecanismes de malaltia i, tal com recull, és fruit d'un estudi realitzat amb la mosca de la fruita comuna, un insecte que comparteix molts mecanismes cel·lulars amb els humà. Els científics van examinar com les mosques responien a exposicions diàries de 12 hores a la llum LED blava, similar a la longitud d'ona blava prevalent en dispositius com telèfons i tablets. Les conclusions van ser clares: accelera l'envelliment.

La investigació

Les mosques sotmeses a cicles diaris de 12 hores a la llum i 12 hores en la foscor van tenir vides més curtes en comparació amb les mosques mantingudes en la foscor total o aquelles mantingudes en la llum amb les longituds d'ona blaves filtrades com les que rebem del sol. Així mateix, les mosques exposades a la llum blava van mostrar danys a les cèl·lules de la retina i les neurones cerebrals i van tenir una alteració en l'aparell locomotor: va disminuir la seva capacitat per escalar les parets.

El més curiós és que algunes dels insectes que es van utilitzar per a l'estudi no tenien ulls i, encara així, van desenvolupar danys cerebrals i problemes de locomoció, la qual cosa suggereix que l'exposició a la llum no ha de ser directa a través dels ulls perquè produeixi els efectes nocius.

Com assenyalen els investigadors que han format part de l'estudi, la llum natural és crucial per al manteniment del ritme circadiari del cos, és a dir, el cicle de 24 hores de processos fisiològics que segueix el nostre organisme i que determina, entre altres aspectes, la producció d'hormones i la regeneració cel·lular, així com els patrons d'alimentació i son.

Móvil

Amb aquesta investigació s'afegeix una evidència major a la tesi que una exposició més gran a la llum artificial és un factor de risc per al son i els trastorns dels ritmes circadiaris, tal com s'havia descobert en altres estudis. I amb l'ús freqüent d'il·luminació LED i pantalles de dispositius, les persones estan exposades a un tipus de llum que no s'ha utilitzat prou en la història com per conèixer els seus efectes a llarg termini.

En qualsevol cas i com de moment no es pot prescindir de tots aquests dispositius, la millor opció és seguir la regla del 20/20/20 que consisteix que per cada 20 minuts que es passin mirant una pantalla, es canviï a la mirada a un altre objecte que estigui a 20 passos de distància d'un mateix durant 20 segons.