Una de les potes més importants en què es basa la bona salut és la nutrició. Una dieta deficient pot posar l'ésser humà en una situació molt més delicada del que es pensa. Així, els sucres, la sal i determinats greixos ens empenyen cap a un risc del que no som conscients en gran part de les ocasions.

Al contrari, una dieta equilibrada en la qual prevalguin les verdures fresques, les fruites, el peix i la carn en la seva justa mesurada, fa que el nostre organisme es beneficiï i ens convertim en clars candidats per portar una vida més sana i longeva. Malgrat que la dieta mediterrània és una de les millors que existeixen, si no la millor, també és cert que malgrat que la gaudim des de temps immemorials, en les últimes dècades ens hem deixat portar per aliments i formes de menjar menys saludables que han arribat de l'estranger i que ens han fet perdre cert focus sobre com ens hauríem d'alimentar.

Mongetes (1)

Recentment, uns investigadors van realitzar una revisió científica que ha estat publicada a la revista Advances In Nutrition, i amb la que pretenien comprendre com afecten la salut del cor els llegums. Més en concret, es van centrar en el risc de malaltia cardiovascular (ECV) i la mortalitat causada per aquest. En l'ECV s'inclouen la malaltia coronària, l'infart de miocardi i l'accident cerebrovascular. També van investigar el consum de lleguminoses en relació amb la diabetis, la hipertensió i l'obesitat.

Per què els llegums

 

Es tracta d'un aliment ric en fibra, proteïnes i micronutrients, i alhora conté molt poca greix i sucre. Es recomanen per reduir els nivells de colesterol dolent, rebaixar la tensió arterial i controlar la diabetis.

Els autors van comparar dades sobre persones amb la ingesta més baixa i més alta de llegums i van trobar que en aquelles persones l'alimentació de les quals es basava més en llegums, l'ECV, la hipertensió i l'obesitat sortia beneficiada entre un 8% i un 13%.

Però també van veure que no existia en principi una relació entre la ingesta de lleguminoses i la incidència d'infart de miocardi, diabetis o accident cerebrovascular. Així mateix, no van identificar cap relació entre els llegums i la mortalitat per ECV, malaltia coronària o accident cerebrovascular.

Llenties

Encara que l'equip va identificar una relació positiva entre consumir més quantitats de llegums i un menor risc de certs paràmetres cardiovasculars, les conclusions dels autors són positives però encara són moderades.

Encara que els qui estudien nutrició i malalties enfronten molts desafiaments, és important continuar amb aquesta línia d'investigació. Per exemple, als EE. UU., 1 de cada 4 morts es relaciona amb la malaltia cardiovascular. Si un simple canvi en la dieta pogués reduir el risc fins i tot una petita quantitat, podria fer una diferència significativa a nivell de la població.