Les pomes són una de les fruites més populars i consumides del món. A més de ser de fàcil accés i tenir una vida útil de fins a un any, també són molt nutritives, riques en fibra, vitamines, minerals i polifenols –un grup d'antioxidants que combaten els radicals lliures al seu cos-.

Entre els seus molts beneficis per a la salut, destaquen la disminució del risc de tenir determinades malalties com el càncer, la inflamació, les malalties cardíaques i l'augment de pes, com demostra l'estudi Analysis of Phenolic Components and Related Biological Activities of 35 Apple (Anàlisi de components fenòlics i activitats biològiques relacionades de 35 pomes).

Quan anem al supermercat es poden observar diferents varietats i, de vegades, sorgeix el dubte de si els beneficis nutricionals varien entre unes i d'altres. El cert és que un dels responsables de les diferències entre els diferents tipus són els polifenols, responsables dels seus colors i sabors característics. De fet, les diferents varietats de pomes presenten quantitats i tipus de polifenols que varien significativament. Aquestes són les més sanes que hauries d'incloure en la dieta:

Red Delicious

Són pomes de color vermell fosc i sabor dolç, la clàssica poma vermella que ens ve a la ment. Tenen més antocianidinas que altres varietats. Les antocianidinas són els pigments responsables dels tons vermells, blaus i púrpures en fruites i verdures. Contenen alts nivells dels polifenols anomenats epicatequina, flavonoides, flavonoles i floridzina. El seu contingut d'antioxidants és més gran a la closca que a la polpa.

Granny Smith

Tenen un color verd brillant i un sabor lleugerament àcid. No contenen antocianidinas i entre els seus beneficis destaca la presència de fibra, que millora la microbiota intestinal i pot ajudar a millorar el sistema immunitari i a controlar millor el pes.

Lineal de pomes|illes

Golden

Com el seu nom indica, són de pell groga a causa del seu contingut de carotenoides, els pigments responsables dels colors groc i taronja en fruites i verdures. Igual com els polifenols, els carotenoides són un grup d'antioxidants que milloren la salut dels ulls i el cor i la funció cerebral.

Fuji

Les pomes Fuji tenen un sabor dolç, un exterior groc i vermell i una textura sucosa i cruixent, factors que han disparat la seva popularitat i consum. Tenen un alt contingut de polifenols que poden ajudar a prevenir lesions cardíaques i hepàtiques en reduir els nivells de colesterol a la sang i millorar els marcadors d'enzims hepàtics.

Gala

Les pomes Gala són un altre tipus de poma vermella i dolça. Contenen també alts nivells de polifenols al llarg de les seves etapes de maduració, sent la catequina el tipus predominant, per això el seu consum protegeix davant les malalties cardíaques.