La taronja és una fruita important en la dieta mediterrània i els beneficis dels seus nutrients són més que coneguts. Però ara un equip d'investigadors de la Universitat de l'Oest d'Ontario, al Canadà, ha descobert una molècula inclosa en la seva composició –i en la de les mandarines– que es diu nobiletina, que ha demostrat que redueix dràsticament l'obesitat en ratolins i reverteix els seus efectes secundaris negatius.

La raó? Doncs encara no se sap, però els científics estan esperançats amb les troballes de l'estudi. "Hem demostrat que en ratolins que ja tenen tots els símptomes negatius de l'obesitat, podem utilitzar nobelitina per revertir aquests símptomes i fins i tot començar a reduir l'acumulació de placa a les artèries, l'aterosclerosi," diuen els autors.

Mandarines

Els experts, que han publicat la seva investigació a la revista Journal of Lipid Research, treballen la hipòtesi que la molècula probablement té una incidència en la regulació del greix corporal al cos, però encara continuen buscant la causa concreta, perquè no s'ha trobat la relació directa entre el seu consum i el metabolisme i la generació d'energia de l'organisme. Per això, esperen que ara que la investigació està traslladant els experiments d'animals a les persones, es pugui comprovar si la nobiletina té els mateixos efectes positius i com actua per aconseguir aquests beneficis.

Però no només té incidència en els casos d'obesitat. Quant a les malalties cardíaques, les taronges són una bona font de fibra i potassi, que són beneficioses per a la salut del cor, així com en la prevenció i tractament d'altres patologies com la hipertensió. A més, redueixen els nivells de colesterol a la sang.

I diversos estudis han demostrat que el consum d'aquesta fruita pot millorar alguns factors que contribueixen al desenvolupament i progressió de la diabetis, millorant la forma en què el cos respon la insulina, un dels factors de risc d'aquesta malaltia.

A més, com una excel·lent font de la vitamina C que són, les taronges poden ajudar a combatre la formació de radicals lliures que constitueixen també un factor de risc per al càncer. Finalment, consumir suficient vitamina C pot ajudar també a mantenir una pell saludable i amb millor aspecte, perquè aquesta vitamina contribueix a la producció de col·lagen. El col·lagen promou la curació de les marques, cicatrius i ferides i millora la fermesa de la pell, de fet és l'ingredient de molts dels cosmètics en l'actualitat.

Sucs

Quant als consells per incloure en la dieta, a més del suc, que acabat d'esprémer pot convertir-se en una beguda refrescant i deliciosa, però que té un nivell més alt de sucre, existeixen altres variants que a més mantenen la fibra de l'aliment. Per exemple, mitjançant una macedònia amb altres porcions de fruites diferents, una amanida que a més d'enciam i altres aliments inclogui taronges i raïm o afegint unes rodanxes en plats amb carn o peix.