Per si t'ho has estat preguntat aquests dies, en principi, la malaltia causada pel Covid-19 no és de transmissió sexual o ETS. Tal com explica l'OMS, una persona pot contreure-la per contacte amb una altra que estigui infectada pel virus, en aquest cas, a través de les gotetes procedents del nas o la boca que surten disparades quan una persona infectada tus o exhala.

Aquestes minúscules gotes cauen sobre els objectes i superfícies al voltant de les persones infectades, de manera que aquells que toquen aquests objectes i superfícies i després es toquen els ulls, el nas o la boca, poden contreure la malaltia.

LlenguaTambé et pots infectar si inhales les gotetes que hagi escampat una persona amb Covid-19 en tossir o exhalar. Per això és important mantenir-se a més d'un metre de distància d'una persona que es trobi malalta.

És cert que fins ara no s'ha pogut comprovar que el coronavirus es pugui transmetre a través dels fluids sexuals, però, com resulta obvi, el fet que no es transmeti mitjançant una relació sexual pròpiament dita no vol dir que les persones no es puguin infectar en mantenir relacions amb la seva parella, ja que es porten a terme altres comportaments que van més enllà de la penetració. Des del sexe oral fins al més simple: un petó, una respiració o una carícia.

Tampoc no és segur practicar sexe utilitzant els elements de prevenció que es recomanen per al dia a dia, com els gels desinfectants o les màscares. Cap d'ells no protegeix amb total seguretat de la infecció durant l'acte sexual, per la qual cosa és totalment desaconsellable la seva pràctica.

Condón

Per tant, en aquests dies de confinament i davant de la més mínima sospita d'haver contret la malaltia, el millor és abstenir-se de tenir relacions sexuals amb la parella. De fet, com no es pot saber si s'ha produït una infecció, perquè durant la incubació no es presenten símptomes, aquesta recomanació s'hauria d'estendre a tothom, excepte a aquelles parelles que hagin resultat infectades i hagin de complir junts la quarantena, ja que en aquest cas no és necessari prendre precaucions, com és obvi. De fet pot resultar una bona teràpia per superar aquests moments i unir-se més.

Una vegada superada la malaltia, es pot recuperar la vida sexual amb total normalitat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Jordi Galves
Diari de la revolta (79) La importància del sexe Jordi Galves