Es considera que una dona entra en la menopausa quan ha passat un any des que va tenir per última vegada el període menstrual. Primer té lloc un temps de transició anomenat perimenopausia en el qual els nivells d'estrogen i progesterona varien de manera impredictible. Aquests canvis esbojarrats de les hormones solen produir dolor en els pits.

La mastàlgia, que és com es coneix al dolor als pits, són molt habituals també durant la menstruació. La raó no és cap altra que els canvis hormonals produeixen acumulació de líquid en els pits, tornant-los sensibles i inflats.

Durant la perimenopausia, les variacions hormonals són encara més exagerades, succeint que els pits creixin o disminueixin en mida durant aquest temps. A més, el dolor en els pits durant la menopausa també pot ser diferent. En aquest cas, les dones poden experimentar ardor o un dolor punxant.

Dona

El dolor i les molèsties en els pits haurien de desaparèixer una vegada que comenci la menopausa i els nivells d'estrogen disminueixin. Tanmateix, pot causar molèsties significatives durant la perimenopausia. Per alleujar els dolors poden prendre medicaments com l'ibuprofèn però si es duen a terme canvis d'estil de vida també es pot millorar la situació.

Reduir el consum de sal i beure més aigua, que impedeix una deshidratació lleu que causa retenció de líquids, són molt recomanables. A més, deixar de banda el consum de cafeïna ajuda a reduir la sensibilitat, així com portar una dieta baixa en greix saturades, a causa que redueix els nivells d'estrogen.

Altres remeis i canvis en l'estil de vida que poden ajudar els pits adolorits passen per utilitzar sostenidors còmodes, realitzar exercici amb regularitat, evitar fumar i prendre dutxes calentes.

Els pits adoloridos són incòmodes però generalment no haurien de preocupar referent a la salut. Tanmateix, això no impedeix que algunes dones es preocupin per la possibilitat de patir un càncer de pit, sobretot, si es desenvolupa també algun quist.

En aquests casos, el més recomanable és consultar a un metge si els dolors van acompanyats de canvis importants en la mida del pit, en la textura de la pell, si apareix alguna secreció estranya a un mugró o si es detecta algun bony.

Detección

D'altra banda, es recomana que les dones visitin el metge per a possibles deteccions de càncer de pit a partir dels 40 anys. La rutina s'ha de dur a terme amb una visita anual per a les dones dels 40 als 49 anys i amb una cita bianual a partir de llavors. Tot i així, una dona pot tenir un risc més gran, i per tant fer més atenció, si compta amb antecedents familiars de càncer de pit o ha estat sotmesa a radiacions toràciques durant la infantesa.