Es calcula que més o menys 350 milions de persones al món pateixen depressió, segons xifres de l'Organització Mundial de la Salut. Pot arribar a fer-se crònica o recurrent i dificultar sensiblement l'acompliment a la feina o l'escola i la capacitat per afrontar la vida diària. Si és lleu, es pot tractar sense necessitat de medicaments, però quan té caràcter moderat o greu es poden necessitar medicaments i psicoteràpia professional.

Una circumstància que, a més, l'epidèmia de la Covid-19 ha agreujat. Segons el Consell General de la Psicologia d'Espanya (COP) després de la segona onada, "un de cada 4 espanyols presenta símptomes relacionats amb la depressió greu o moderada per la Covid-19". Entre aquests símptomes es destaquen aspectes com sentir-se decaigut, trist, no tenir ganes de fer coses i sentir ansietat.

Segons l'OMS, la depressió es caracteritza per la presència de tristesa, pèrdua d'interès o plaer, sentiments de culpa o falta d'autoestima, trastorns del son o de la gana, sensació de cansament i falta de concentració. Ara, un grup d'investigadors especialitzats en psiquiatria i psicologia de la Universitat de Hèlsinki han analitzat també els efectes de la depressió en la percepció visual.

L'estudi va confirmar que el processament de la informació visual es veu alterat en les persones deprimides, un fenomen molt probablement relacionat amb el processament de la informació a l'escorça cerebral.

Home bancLes persones que pateixen depressió veuen alterat el processament de la informació visual

El treball, publicat a la revista Journal of Psychiatry and Neuroscience es va dur a terme comparant el processament de la informació visual dels pacients amb depressió amb un grup que no patia aquesta patologia mitjançant la utilització de dues proves visuals.

En les proves de percepció, els subjectes de l'estudi van comparar la brillantor i el contrast de patrons simples. "Va ser una sorpresa veure que els pacients deprimits van percebre el contrast de les imatges mostrades de manera diferent dels individus no deprimits", asseguren els experts.

Els pacients amb depressió van percebre la il·lusió visual presentada en els patrons com a feble i, en conseqüència, el contrast com a alguna cosa més fort que aquells que no havien estat diagnosticats amb depressió. "El contrast es va suprimir aproximadament en un 20% entre els subjectes no deprimits, mentre que la xifra corresponent per als pacients deprimits va ser d'aproximadament el 5%", expliquen.

Identificar els canvis en la funció cerebral que són subjacents als trastorns mentals és important per comprendre millor l'aparició d'aquests trastorns i com desenvolupar teràpies efectives per a ells. És per això que els investigadors consideren necessari realitzar més investigacions sobre el processament alterat de la informació visual per part del cervell causat per la depressió.

Doctor pacientÉs important conèixer l'aparició dels trastorns per poder desenvolupar teràpies adequades

"Seria beneficiós avaluar i desenvolupar encara més la usabilitat de les proves de percepció, tant com mètodes d'investigació com possibles formes d'identificar alteracions del processament de la informació en els pacients", subratllen. Les proves de percepció podrien, per exemple, servir com una eina addicional en avaluar l'efecte de diverses teràpies a mesura que avança el tractament.