La pneumònia és la principal causa de mort infecciosa en adults i nens i el 2019 va segar 2,5 milions de vides, entre elles les de 672.000 nens a tot el món. Però aquest any, la Covid-19 podria sumar 1,9 milions de morts més per aquesta infecció a les que es registraven en anys anteriors, la qual cosa significa que es podrien incrementar les morts per pneumònia, per totes les causes, en més d'un 75%. Cap altra infecció deixa xifres tan altes de mortalitat.

Per aquesta raó, es necessiten estudis que millorin les expectatives de recuperació i supervivència dels pacients. Aquesta és una de les raons del projecte "Derivació i validació d'una escala pronostica en pneumònia per Covid-19. Estudi multicèntric nacional", liderat per la Dra. Rosario Menéndez, pneumòloga, membre de SEPAR i coordinadora d'aquest projecte, que consistirà a realitzar un estudi retrospectiu i multicèntric de pacients adults amb pneumònia per Covid-19 que requereixin hospitalització en hospitals de tota la geografia de l'Estat espanyol.

Rajos X neumoníaLa Covid-19 podria incrementar les morts per pneumònia en gairebé dos milions més durant 2020

L'objectiu principal és desenvolupar i validar una escala pronostica específica per a la pneumònia per Covid-19. Aquesta escala pretén establir un indicador de severitat del coronavirus a partir d'aquesta base de dades multicèntrica de pacients amb pneumònia per Covid-19 i amb variables pronostiques de gravetat en el moment de l'ingrés. Amb això es preveu predir el risc d'ingressar a UCI i de morir per aquesta pneumònia deguda al nou coronavirus.

No és el primer estudi d'aquest tipus que es duu a terme. En altres països ja s'han analitzat altres variables pronostiques dels pacients amb Covid-19 en el moment de l'ingrés hospitalari, així com factors que poden portar a un empitjorament en l'evolució dels pacients. És el cas de l'estudi de Richardson i altres autors publicat a la revista JAMA i que va analitzar les comorbiditats –o coexistència de dues o més malalties– de 5.700 pacients amb una mitjana d'edat de 63 anys que van ingressar a 12 hospitals de Nova York per COVID-19.

La investigació va detectar que les principals comorbiditats són la hipertensió, present en 3.026 pacients (el 56,6% de la sèrie); l'obesitat, en 1.737 pacients (el 41,7% de la sèrie); i la diabetis, en 1.808 pacients (el 33,8% de la sèrie). Quant a la mortalitat, va trobar que aquesta es disparava a partir dels 65 anys. Era del 10% entre els 65 i 75 anys i es doblava, al 20% entre els 75 i els 85 anys.

PulmonsLa hipertensió, l'obesitat i la diabetis són les tres malalties que més agreugen la pneumònia

Un altre estudi realitzat a Wuhan, l'epicentre inicial de la pandèmia i publicat en JAMA of Internal Medicine, va desenvolupar una puntuació de risc per predir el desenvolupament d'una malaltia de COVID-19 crítica a partir de l'anàlisi de les dades d'una cohort de desenvolupament de 1.590 pacients i una cohort de validació de 710 pacients. Els autors van identificar 10 factors predictors independents de risc i van desenvolupar una puntuació de risc (COVIDGRAM) que prediu aquesta evolució cap a una malaltia crítica: presentar una anomalia en una radiografia de tòrax, tenir una edat elevada, dispnea, inconsciència, nombre de comorbiditats, antecedents de càncer, relació de neutròfils/limfòcits, lactato deshidrogenasa i bilirubina directa.

"A través d'aquest estudi, esperem estratificar els pacients en diferents grups de maneig i identificar aquells pacients amb un curs pronòstic més greu, la qual cosa ens permetrà actuar de forma precoç i òptima, així com gestionar millor els recursos sanitaris disponibles, com els llits d'UCI, entre altres", afegeix la Dra. Menéndez, coordinadora d'aquest estudi.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat