La pneumònia és la principal causa de mort infecciosa en adults i nens i el 2019 va segar 2,5 milions de vides, entre elles les de 672.000 nens a tot el món. Però aquest any, la Covid-19 podria sumar 1,9 milions de morts més per aquesta infecció a les que es registraven en anys anteriors, la qual cosa significa que es podrien incrementar les morts per pneumònia, per totes les causes, en més d'un 75%. Cap altra infecció deixa xifres tan altes de mortalitat.

Per aquesta raó, es necessiten estudis que millorin les expectatives de recuperació i supervivència dels pacients. Aquesta és una de les raons del projecte "Derivació i validació d'una escala pronostica en pneumònia per Covid-19. Estudi multicèntric nacional", liderat per la Dra. Rosario Menéndez, pneumòloga, membre de SEPAR i coordinadora d'aquest projecte, que consistirà a realitzar un estudi retrospectiu i multicèntric de pacients adults amb pneumònia per Covid-19 que requereixin hospitalització en hospitals de tota la geografia de l'Estat espanyol.

Rajos X neumoníaLa Covid-19 podria incrementar les morts per pneumònia en gairebé dos milions més durant 2020

L'objectiu principal és desenvolupar i validar una escala pronostica específica per a la pneumònia per Covid-19. Aquesta escala pretén establir un indicador de severitat del coronavirus a partir d'aquesta base de dades multicèntrica de pacients amb pneumònia per Covid-19 i amb variables pronostiques de gravetat en el moment de l'ingrés. Amb això es preveu predir el risc d'ingressar a UCI i de morir per aquesta pneumònia deguda al nou coronavirus.

No és el primer estudi d'aquest tipus que es duu a terme. En altres països ja s'han analitzat altres variables pronostiques dels pacients amb Covid-19 en el moment de l'ingrés hospitalari, així com factors que poden portar a un empitjorament en l'evolució dels pacients. És el cas de l'estudi de Richardson i altres autors publicat a la revista JAMA i que va analitzar les comorbiditats –o coexistència de dues o més malalties– de 5.700 pacients amb una mitjana d'edat de 63 anys que van ingressar a 12 hospitals de Nova York per COVID-19.

La investigació va detectar que les principals comorbiditats són la hipertensió, present en 3.026 pacients (el 56,6% de la sèrie); l'obesitat, en 1.737 pacients (el 41,7% de la sèrie); i la diabetis, en 1.808 pacients (el 33,8% de la sèrie). Quant a la mortalitat, va trobar que aquesta es disparava a partir dels 65 anys. Era del 10% entre els 65 i 75 anys i es doblava, al 20% entre els 75 i els 85 anys.

PulmonsLa hipertensió, l'obesitat i la diabetis són les tres malalties que més agreugen la pneumònia

Un altre estudi realitzat a Wuhan, l'epicentre inicial de la pandèmia i publicat en JAMA of Internal Medicine, va desenvolupar una puntuació de risc per predir el desenvolupament d'una malaltia de COVID-19 crítica a partir de l'anàlisi de les dades d'una cohort de desenvolupament de 1.590 pacients i una cohort de validació de 710 pacients. Els autors van identificar 10 factors predictors independents de risc i van desenvolupar una puntuació de risc (COVIDGRAM) que prediu aquesta evolució cap a una malaltia crítica: presentar una anomalia en una radiografia de tòrax, tenir una edat elevada, dispnea, inconsciència, nombre de comorbiditats, antecedents de càncer, relació de neutròfils/limfòcits, lactato deshidrogenasa i bilirubina directa.

"A través d'aquest estudi, esperem estratificar els pacients en diferents grups de maneig i identificar aquells pacients amb un curs pronòstic més greu, la qual cosa ens permetrà actuar de forma precoç i òptima, així com gestionar millor els recursos sanitaris disponibles, com els llits d'UCI, entre altres", afegeix la Dra. Menéndez, coordinadora d'aquest estudi.