La primera part de l'anàlisi de l'Institut Coordenades 'Llibertat d'elecció en matèria sanitària a Espanya' assenyala que la llibertat d'elecció no només beneficia al pacient, "també garanteix la sostenibilitat i la qualitat dels serveis del Sistema Nacional de Salut (SNS)".

Indica que a Espanya existeix un sistema de llibertat d'elecció sanitària que permet als ciutadans seleccionar tant el centre on volen ser atesos com el facultatiu que els atengui, sempre dins de la comunitat autònoma on resideixen.

Tanmateix, "és important tenir en compte que la gestió de la sanitat està basada des de 1986 en la descentralització i cada regió té competències per organitzar i regular els seus propis serveis de salut, la qual cosa implica que les polítiques i el funcionament de la lliure elecció sanitària varia considerablement entre elles, amb Madrid, País Basc o Andalusia com algunes de les zones on hi ha més llibertat d'elecció", segons la nova anàlisi 'Llibertat d'elecció en matèria sanitària a Espanya' elaborada per l'Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada (ICGEA).

D'aquesta última anàlisi, el Grup d'Estudis i Investigació de l'ICGEA extreu algunes conclusions no només relatives als beneficis de la lliure elecció per als ciutadans com principals beneficiaris del SNS, sinó també per als professionals" i el correcte funcionament de l'engranatge sanitari a favor de garantir una correcta atenció mèdica a tots els seus vessants: primària, especialitzada i hospitalària".

"En ser els mateixos pacients els que fan una selecció dels centres i dels sanitaris que volen que els atenguin, es pot saber en cada moment quins són els més demandats, el que augmenta l'esforç per part dels consultoris i el personal sanitari per oferir un millor nivell d'atenció per atreure i retenir els seus pacients", indica Jesús Sánchez Lambás, vicepresident executiu de l'ICGEA.

"No parlem de competència mercantil, al contrari. Ens referim a una diferenciació que impulsa als professionals sanitaris a oferir una atenció sanitària basada en la qualitat i l'eficiència. Al cap i a la fi, són els mateixos ciutadans els que elegeixen que professional vol que els atengui. La professionalitat és un valor objectiu del SNS, però altres factors determinants com la capacitat comunicativa, la proximitat, l'empatia i el grau d'implicació i compromís amb el pacient són paràmetres diferenciadors que juguen un rol essencial a l'hora de ser elegits o descartats. El pacient sempre pot exercir el seu lliure dret de seleccionar el metge que els atengui tant a ells com als seus fills i dependents", puntualitza.

L'entitat indica que la llibertat d'elecció en l'àmbit sanitari es converteix, per tant, en un bon indicador per als gestors sanitaris en una comunitat autònoma, en proporcionar accés immediat a informació de valor, com la percepció que tenen els pacients de la qualitat de l'atenció. "Una informació que, si s'analitza i articula bé, es converteix en una arma d'informació especialment important i de gran utilitat a l'hora de gestionar els recursos públics sota els principis d'eficiència i equitat", puntualitza el Grup d'Estudis i Investigació de l'ICGEA.

"Només així s'evolucionarà cap a una sanitat més robusta, més estructurada i de més qualitat que configuri un sistema més satisfactori a l'usuari. La societat cada dia està millor i més informada, el que li fa ser més exigent i enforteix la capacitat dels ciutadans a l'hora de participar en la presa de decisions relacionades amb la seva salut. La llibertat a l'hora d'elegir metge requereix una informació clara i precisa sobre les prestacions que té dret el pacient dins dels sistemes de salut", afegeix.