El ministeri de Defensa ha canviat les dosis d'AstraZeneca per les de Pfizer a bona part dels militars i, per tant, ha fet cas omís de les pautes de vacunació establertes des de Sanitat. Davant aquesta irregularitat, Junts per Catalunya ha sol·licitat la compareixença de la líder socialista de Defensa, Margarita Robles, al Senat, per tal que doni explicacions sobre l'ocorregut. 

Els senadors d'aquest partit Josep Lluís Cleries i Josep Maria Cervera han presentat una petició oficial a la Taula del Senat perquè la titular de Defensa aclareixi davant la Comissió del ram a la cambra alta un suposat canvi de la vacuna Astra Zeneca per la de Pfizer "a una part important de militars espanyols, sense seguir les instruccions de vacunació dictades pel ministeri de Sanitat".

19.500 vacunes de Pfizer per l'exèrcit

I és que  Robles ha posat a disposició dels militars fins a 19.500 vacunes de Pfizer, tot i que tan sols en calien per a 2.340 efectius corresponents al cos sanitari d'aquest òrgan, segons avança el diari 'Vozpópuli'.

Tenint en compte que aquesta vacuna requereix de dues dosis, n'hi ha 14.820 que no corresponen. Si repassem xifres generals actuals, des del passat 24 de març, el ministeri de Sanitat ha destinat, sense tenir el control estricte d'aquestes, 55.600 vacunes a les forces armades: d'aquestes 36.100 corresponen a la d'AstraZeneca i 19.500, a les ja esmentades per Pfizer.

A més, si ens fixem en l'Estadística de Personal Militar de Carrera i de la Guàrdia Civil, el cos militar sanitari tampoc està plenament en actiu. Dels 2.340 efectius, tan sols n'hi ha 1.596 que treballen, uns altres 326 tenen una excedència voluntària i 465 estan en reserva. Aquestes dades es poden consultar en el mateix ministeri de Defensa.

La mateixa Robles ha admès un excedent, més enllà de les altes o baixes sanitàries, tot i que l'ha reduït a 971 dosis excusant-se en "la resta per a personal de la Unitat Militar d'Emergències de més de 55 anys, així com per a llocs crítics". Cap d'aquests dos casos està justificat en l'Estratègia de Vacunació.

Cal recordar que la vacuna de Pfizer tan sols se subministra de forma exclusiva a sanitaris, persones grans a residències o majors de 70 anys i les altament dependents. L'escàndol de xifres és el segon que arrossega el ministeri de Robles.

50.600 militars vacunats

Fins ara, segons la mateixa Robles, un total de 50.600 militars han rebut ja la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus, mentre que a 5.000 se li ha administrat la dosi completa. En la seva majoria, els militars han estat vacunats amb Astra Zeneca.

 

Imatge principal: la ministra de Defensa, Margarita Robles / EFE