Israel s'ha convertit avui en el primer país a decretar un segon confinament per la Covid-19, que en aquest cas no afectarà l'activitat professional privada. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha anunciat aquest diumenge la decisió d'imposar un confinament de 21 dies, des de la festivitat de Rosh Hashanà (l'Any Nou jueu), que començarà aquest divendres, fins la fi del Sucot (Festa dels Tabernacles), el 9 d'octubre, segons informa AJN. 

La mesura ha estat aprovada pel govern després de la reunió del consell de ministres d'aquest diumenge, on durant més de set hores han debatut sobre l'evolució dels contagis de coronavirus i han adoptat finalment aquesta mesura per parar-los. S'espera que el tancament comenci a les 2 p.m. del proper divendres.

Netanyahu ha comparegut després de la reunió per avaluar l'augment de contagis al país i explicar les noves mesures de contenció, tot i que ha valorat que la situació no és gaire diferent d'altres països on també es registren augments importants de casos.

Escoles tancades i el nou confinament a Israel 

El govern ha aprovat que les escoles segueixin funcionant fins divendres, el dia abans de Rosh Hashanà, però Netanyahu ha informat que els centres escolars romandran tancats almenys dues setmanes i posteriorment el govern considerarà l'obertura de preescolars i escoles primàries, depenent de la taxa d'infecció del moment.

alumnes escola israel coronavirus - efe

Alumnes tornant a l'escola amb la mascareta, a Jerusalem, després de les vacances, l'1 de setembre. / Efe

D'altra banda, els israelians no es podran allunyar més de 500 metres de casa seva i es tancaran les botigues, restaurants i tots els llocs d'oci que no siguin essencials. S'espera, però, que es permeti que els llocs de treball privats segueixin funcionant, mentre que en els pròxims dies s'establirà un esquema per al sector públic.

Divisió entre els ministres de Netanyahu

Durant la reunió, que ha durat més de set hores, els ministres han fet torns per atacar el Ministeri de Salut per no fer prou per aturar la propagació de virus. Alguns, com el ministre de Ciència i Tecnologia Izhar Shay (Blau i Blanc) i el ministre d'Economia Amir Peretz (Avodá), han lluitat contra el tancament, dient que l'impacte en l'economia israeliana serà massa gran perquè el país es recuperi després.

Fins i tot abans de la reunió, al matí, el ministre d'Habitatge i Construcció Yaakov Litzman ha anunciat que dimitia de la coalició, escrivint en la seva carta de dimissió que creia que Netanyahu pretenia des del principi decretar un tancament complet durant les festes per falta d'estima a l'observança religiosa en comparació amb altres temes que no estan sent perjudicats en la lluita contra el coronavirus.

 

 

Imatge principal: El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu. / Efe