Es calcula que més de 500 milions de persones practiquen ioga al món, en qualsevol de les seves variants. I la xifra va en augment cada any, com demostren les estadístiques i l'interès que desperta entre persones de totes les edats. Les raons que porten a les persones a apuntar-se a aquesta disciplina mil·lenària són molt variades: per enfortir els músculs, millorar la flexibilitat i l'equilibri, trobar pau espiritual, relaxar-se...

En els últims anys s'han realitzat nombrosos estudis per demostrar els seus beneficis per a l'organisme a tots els nivells, però fins ara no s'havia revisat sistemàticament l'efectivitat del ioga per millorar la funció física i la qualitat de vida relacionada amb la salut en una població d'adults que no presentessin cap malaltia o condició específica.

Un estudi sobre 22 investigacions

Precisament aquest és l'objectiu d'un nou estudi dut a terme a la Universitat d'Edimburg i que ha estat publicat per l'Internacional Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. Els experts van fer una anàlisi estadística per avaluar les troballes combinades de 22 investigacions realitzades fins ara i han comparat els beneficis associats amb el ioga amb els d'altres activitats físiques com caminar o muntar en bicicleta.

En total, s'han revisat deu estudis dels Estats Units, quatre d'Austràlia, dos de Taiwan, dos de l'Índia i un del Brasil, l'Iran, el Regne Unit i Portugal. En cada un d'ells, el nombre de participants va variar de 18 a 410 i l'edat mitjana va ser entre 61 i 83 anys. En 15 dels estudis, més del 70% dels participants van ser dones. Es van analitzar vuit tipus de ioga, entre els quals es troben els més populars, com l'Hatha Ioga, el Ioga Iyengar, la pràctica de ioga en cadira (Silver ioga) o el Thai Yoga.

L'estructura de les classes que es van incloure en la investigació va ser la d'un escalfament, seguit de les postures principals i, finalment, la relaxació, la respiració i la meditació. Entre les postures que es van analitzar s'inclouen les més comunes que es desenvolupen en una classe: la cobra, l'arbre, l'àguila, la llagosta o el gos de cap per avall.

Els beneficis trobats

Els resultats demostren que mitjançant la pràctica del ioga es poden aconseguir efectes beneficiosos per a l'equilibri, la flexibilitat del cos, la força de les extremitats inferiors, la depressió, la salut mental, la salut física, la qualitat del son i la vitalitat davant persones que no realitzin cap activitat física.

Quant a la comparació amb persones que sí que duen a terme un altre tipus d'exercici, es van trobar efectes estadísticament significatius per a la força corporal, la flexibilitat i la depressió. Els beneficis del ioga van resultar tan bons com els d'un altre tipus de pràctiques per millorar la mobilitat, la velocitat en caminar, l'equilibri, l'ansietat i la salut mental.

Per tant, els investigadors conclouen que la pràctica d'aquesta disciplina que es va originar a l'Índia fa centenars d'anys és una activitat totalment recomanable per als adults per millorar el benestar físic i mental.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat