Diversos membres de la comunitat científica belga estan investigant la mort per Covid d'una dona de 90 anys que, el passat mes de març, es va contagiar amb dues variants diferents, la britànica i la sud-africana. 

Tal com ha indicat l'autora d'un estudi citat en un comunicat del Congrés Europeu de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses (ECCMID), Anne Vankeerberghen, "es tracta d'un dels primers casos documentats de coinfecció amb dues variants preocupants del SARS-CoV-2". 

La investigadora ha afegit que serà "crucial" seguir seqüenciant i estudiant aquest fenomen, que està "probablement subestimat".

Contagiada per dues persones 

Segons l'informe dels científics, la dona va ser ingressada a l'hospital després d'haver patit diverses caigudes. Tot i que durant les primeres hores presentava un "bon nivell de saturació d'oxigen", "ràpidament va desenvolupar símptomes respiratoris agreujats i va morir cinc dies més tard".   

Després de diverses proves, el personal sanitari va descobrir que l'anciana estava contagiada amb les dues soques de la Covid que "circulaven a Bèlgica en aquell moment" i que, segons Vankeerberghen, probablement, s'havia infectat "per dues persones diferents". 

 

enfermeras Hospital Sant Pau Barcelona antigenos antigens PCR test rapido - Sergi AlcazarInfermeres a un hospital amb diverses proves de detecció de la Covid / Sergi Alcàzar

Dos casos no documentats

Tanmateix, tot i que no va ser registrat per cap publicació científica, el passat mes de gener al Brasil es va produir un cas similar. 

Els científics ho van descobrir gràcies a un estudi genètic de mostres de 92 pacients a l'estat de Rio Grande do Sul, al sud del país. Almenys en dues de les mostres es van detectar casos de coinfecció amb llinatges diferents del virus.

Els ingressos als hospitals a Catalunya, a l'alça

Mentrestant, la cinquena onada del coronavirus ha entrat de ple als hospitals catalans i cada dia que passa són més les persones que ingressen a causa de la Covid. Ja són pràcticament 900 els pacients atesos, 190 a les unitats de cures intensives. Amb els centres d'assistència primària al límit i l'augment dels ingressats, les autoritats sanitàries fan una crida, sobretot als més joves, a adoptar les mesures de seguretat necessàries per evitar els contagis. Igualment insisteixen en la necessitat que els contactes estrets asimptomàtics facin la quarantena per evitar la transmissió del virus. Es calcula que un 40% no la fa.

6.157 contagis en 24 hores

Els experts ja van advertir, quan va esclatar la cinquena onada de la Covid, que la variant delta acabaria portant més persones als hospitals. L'explosió de contagis registrada des de finals de juny continua, i avui el Departament de Salut informa que s'han detectat almenys 6.157 contagis en 24 hores (cal recordar que als contactes estrets asimptomàtics ara no se'ls fan proves). La xifra és inferior a la de dies anteriors, però cal tenir en compte que en cap de setmana es practiquen menys proves. Així, la incidència acumulada a catorze dies és de 753,91 casos per cada cent mil habitants, quan el dia anterior era de 657,84. L’índex de positivitat de les proves es manté en el 17,7%.

 

Imatge principal, personal sanitari en un box atenent un contagiat de Covid / Sergi Alcàzar