La cinquena onada del coronavirus ha entrat de ple als hospitals catalans i cada dia que passa són més les persones que ingressen a causa de la Covid. Ja són pràcticament 900 els pacients atesos, 190 a les unitats de cures intensives. Amb els centres d'assistència primària al límit i l'augment dels ingressats, les autoritats sanitàries fan una crida, sobretot als més joves, a adoptar les mesures de seguretat necessàries per evitar els contagis. Igualment insisteixen la necessitat que els contactes estrets asimptomàtics facin la quarantena per evitar la transmissió del virus. Es calcula que un 40% no la fa.

Els experts ja van advertir, quan va esclatar la cinquena onada de la Covid que la variant delta acabaria portant més persones als hospitals. L'explosió de contagis registrada des de finals de juny continua, i avui el Departament de Salut informa que s'han detectat almenys 6.157 contagis en 24 hores (cal recordar que als contactes estrets asimptomàtics ara no se'ls fan proves). La xifra és inferior a la de dies anteriors, però cal tenir en compte que en cap de setmana es practiquen menys proves. Així, la incidència acumulada a catorze dies és de 753,91 casos per cada cent mil habitants, quan el dia anterior era de 657,84. L’índex de positivitat de les proves es manté en el 17,7%.

Amb tot hi ha indicadors epidemiològics que han fet el tomb i estan en descens. És el cas de la velocitat de transmissió (risc de contagi) que, tot i presentar una taxa molt elevada, per quart dia consecutiu baixa i se situa en 2,40. El risc de rebrot avui canvia de tendència i baixa del 1.828 a 1.758 punts. Caldrà veure si es manté en descens en els pròxims dies.

Més ingressos

El cert és que la pressió assistencial va a l'alça. Ja hi ha 876 persones ingressades als hospitals 86 més que el dia anterior. En una setmana els llits ocupats per malalts Covid ha augmentat en 332 persones. A les UCI també hi ha més malalts per coronavirus. Ara hi ha 160 crítics, tres més que el recompte anterior, 47 més en una setmana. Aquest increment d'ingressos ha obligat en alguns centres a obrir, un cop més plantes Covid per atendre aquests pacients, molts d'ells menors de 40 anys. Quant a la mortalitat, Salut ha informat d'una nova defunció.

Més vacunats

En paral·lel a l'avanç de la variant delta, la campanya de vacunació va avançant i el 46,3% del total de la població ja està de vacunats amb la pauta completa, 3.636.334 persones. Dissabte es van administrar 90.224 vacunes, 22.565 primeres dosis i 47.659 segones. 

La campanya està centrada a vacunar a les persones d'entre 60 i 70 anys que estaven pendents de rebre la segona dosis d'AstraZeneca. Ja ho han fet el 69%. Igualment, 49,9% de les persones d'entre 40 i 49 anys ja han rebut la pauta completa. Entre els joves, el 17,2% del col·lectiu entre 20 i 39 anys ja ha rebut la primera dosi, percentatge que és del 13,4% entre els 16 i els 19 anys. 

Complir la quarantena

La vacuna frena la transmissió de la Covid, però no és suficient. Precisament la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha xifrat en "prop del 40%" els casos de contactes estrets de contagiats de coronavirus que no compleixen amb els 10 dies de quarantena. Per cada positiu, el servei de vigilància epidemiològica rastreja, de mitjana, nou contactes estrets.  

Cabezas, en declaracions al programa FAQS de TV3, va insistir en la importància de "quedar-se a casa", donat que "l'augment d'interacció social conjuntament amb la variant Delta és un còctel molt perillós". De fet, la secretària de Salut Pública va explicar que, amb les dades que tenen, "la variant Delta té un 62% més de capacitat de transmissió que la variant britànica".

En la mateixa línia, el cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital del Mar, Robert Güerri, ha urgit a prendre mesures per tallar els contagis descontrolats d'aquesta cinquena onada i s'ha mostrat partidari de generalitzar l'ús de la mascareta i evitar els actes massius.

"Ha de ser tot molt quirúrgic, però el que no podem fer és quedar-nos quiets perquè el que estem veient és que això es pot descontrolar, i si alguna cosa hem après és que el virus ens guanya sempre", va assegurar Güerri en una entrevista a TV3.

 

Imatge principal, una mare fa una foto al seu fill mentre el vacunen a la Fira de Cornellà / Efe