La intel·ligència artificial transformarà el món en un futur immediat. De fet, ja ho està fent a molts sectors, però en els propers anys la revolució serà encara més gran. Afectarà tots els àmbits de la nostra vida, inclosa la salut.

Els metges no seran els únics que diagnosticaran les malalties, sinó que també les màquines detectaran les patologies que pateix una persona o que pot patir en el futur mitjançant tècniques com els algoritmes de deep learning (aprenentatge profund), que permeten utilitzar tècniques d'aprenentatge automàtic mitjançant la realització d'abstraccions a partir de diferents dades. També s'utilitzen altres mètodes com els models probabilistes per a la presa de decisions o les xarxes bayesianes, que donen lloc a la creació de models mitjançant un conjunt de variables i les relacions de dependència entre elles.

Código

I l'eficàcia d'aquesta es demostra cada cop més. Un interessant article que ha recollit la prestigiosa publicació The Lancet Digital Health –fruit de l'estudi d'un equip d'investigadors de la Fundació d'Hospitals de la Universitat de Birmingham al Regne Unit– recull la primera revisió sistemàtica que compara els resultats de diagnòstic de les màquines d'intel·ligència artificial amb els realitzats per professionals mèdics per a totes les malalties.

Es van examinar informes des de l'any 2012 fins a 2019, comparant l'efectivitat diagnòstica dels algoritmes d'aprenentatge profund amb la dels professionals de la salut quan havien realitzat un diagnòstic basat en imatges mèdiques. En l'estudi es va revisar la qualitat dels informes en els esmentats estudis, el seu valor clínic i el disseny dels estudis. Es van avaluar factors com la sensibilitat, entesa com la probabilitat que una eina de diagnòstic obtingui un resultat positiu en les persones que tenen la malaltia i l'especificitat, referida a la precisió de la prova de diagnòstic.

Els experts van revisar més de 20.500 articles i en van seleccionar 14 d'alta qualitat en els quals es podien comparar ambdós acompliments. I el cert és que van concloure que l'aprenentatge profund mitjançant intel·ligència artificial (IA per les seves sigles en anglès) podria detectar malalties com una patologia ocular o un càncer amb la mateixa precisió que els professionals de la salut. De fet, l'anàlisi va demostrar que l'IA pot diagnosticar correctament la malaltia en el 87% dels casos, mentre que la detecció per professionals de la salut va donar una taxa de precisió del 86%. L'especificitat per als algoritmes d'aprenentatge profund va ser del 93%, en comparació amb els humans en el 91%.

Això sí, els investigadors reconeixen que per fer l'estudi s'han trobat moltes limitacions, com que la majoria dels estudis examinen la precisió diagnòstica de l'IA i dels professionals de la salut en un entorn aïllat, és a dir, proporcionant la mateixa informació i privant als metges d'informació clínica addicional que generalment és el que solen demanar a l'hora de fer un diagnòstic en concret.

Estetoscopi

Aquest tipus d'estudi posa sobre la taula la importància d'aquesta eina en el futur de la medicina. Per exemple, en el diagnòstic del càncer. Recentment un equip d'experts de diferents universitats americanes i índies, es van dedicar a entrenar un algoritme per diferenciar entre lesions malignes i benignes en les exploracions mamàries dels possibles casos de càncer.

Van obtenir una taxa de precisió del 80%, una xifra que encara és baixa però que augmentarà a mesura que s'aprofundeixi en la investigació. El mateix passa amb el càncer de pulmó, on s'ha aconseguit una taxa de detecció altíssima mitjançant l'IA. De fet, aquestes tècniques estan utilitzant-se amb eficàcia en imatges en radiologia, patologia i dermatologia, amb una velocitat de diagnòstic superior als professionals mèdics. I a la Universitat de Nottingham del Regne Unit, s'ha creat un sistema d'intel·ligència artificial que prediu quins pacients acabaran patint un atac al cor o una embòlia en els propers deu anys.