Coincidint amb el Dia Mundial contra la Pneumònia, que es commemora aquest dimarts, un informe internacional de la plataforma solidària Just Actions, finançada per la Bill and Melinda Gates Foundation, ha reconegut la tasca de La Caixa i l'Unicef en la reducció del 25% de mortalitat en pneumònia infantil, gràcies al seu programa conjunt contra aquesta malaltia respiratòria.

El programa de l'Unicef i la Caixa contra la pneumònia és l'únic espanyol recollit a l'informe 'The Missing Piece. Why Continued Neglect of Pneumonia Threatens the Achievement of Health Goals', que reconeix els avenços fets en els últims trenta anys per frenar la malaltia pulmonar, i certifica una reducció del 25% en les morts causades entre 1990 i 2017, passant de 3,4 a 2,6 milions de morts.

L'estudi constata la gran quantitat d'actors implicats en el combat contra la pneumònia, entre ells els governs, les agències de salut, el moviment per a la cobertura sanitària universal o les entitats filantròpiques. L'informe reconeix el programa ARIDA (Acute Respiratory Infection Diagnostic Aid) de l'Unicef i la fundació La Caixa de millora del diagnòstic i l'accés al tractament de la pneumònia infantil, malaltia responsable d'una mort d'un menor al món cada 39 segons.

Creat el 2015 i dotat amb més de cinc milions d'euros, el projecte de l'Unicef i la fundació La Caixa ha desenvolupat nous dispositius respiratoris per tractar la pneumònia, ha capacitat més de 3.400 treballadors sanitaris en l'ús de la nova tecnologia a Bolívia, Etiòpia i el Nepal i ha augmentat l'accessibilitat a antibiòtics com l'amoxicil·lina així com a la teràpia d'oxigen. Més de 845.600 nens s'han beneficiat del pla conjunt. D'aquests, més de 170.600 de menors han pogut provar les millores en els tractaments i més de 675.000 han accedit per primera vegada a les cures contra la pneumònia.

L'informe de Just Actions

Juntament amb els nens més petits de cinc anys, l'informe de Just Actions identifica les persones grans com a població de risc davant de la malaltia respiratòria. El 2017, 1,1 milions de majors de setanta anys van morir a causa de la pneumònia. La majoria de morts -tant nens com adults- es concentren a l'Àfrica subsahariana, el sud i el sud-est d'Àsia.

Així mateix alerta del qual per avançar amb la reducció de la infecció respiratòria i complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU per al 2030 es necessitarà més inversió i canvis importants que permetin minimitzar els factors de risc i millorar la cobertura sanitària per ampliar la prevenció, el diagnòstic i els tractaments, especialment per a la població més vulnerable.

"Amb un esforç enfocat a protegir completament les poblacions més vulnerables de la pneumònia, amb les eines més rendibles, els països poden fer un gran pas per apropar-se al final de l'epidèmia de malalties transmissibles i complir la gran promesa dels Objectius de Desenvolupament Sostenible assegurant una vida saludable per a tothom, a totes les edats", recalca el director del programa de pneumònia de la Bill and Melinda Gates Foundation, Keith Klugman, en l'estudi.