Quan una dona, durant el primer trimestre del seu embaràs, presenta un nivell baix d'activitat a la glàndula tiroide, es pot produir una interferència en el desenvolupament del cervell del nadó. Així queda demostrat en un estudi dut a terme per l'Escola de Medicina de Long Island.

La tiroide produeix una sèrie d'hormones com la triyodotironina (T3) i la tiroxina (T4). Però, si la seva funció es veu afectada i disminueix, els nivells d'aquestes hormones i altres substàncies bioquímiques descendeixen en l'organisme. I es produeix l'anomenat hipotiroïdisme, que pot convertir-se en una condició difícil de controlar, sobretot perquè es calcula que més de la meitat de les persones que el pateixen, ni tan sols ho saben.

En aquest estudi, els investigadors volien demostrar que l'hipotiroïdisme pot contribuir al trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat o sense (TDAH i TDA), que és el trastorn del desenvolupament neurològic més comú dels nens.

EmbarassadaL'hipotiroïdisme en l'embaràs de les mares influeix en la hiperactivitat dels nens

L'estudi

Per dur a terme la investigació, van realitzar un seguiment a 329.157 nens des del naixement fins als 17 anys, tots nascuts en hospitals de Kaiser Permanente Southern California. Les seves mares havien estat diagnosticades amb hipotiroïdisme poc abans o durant les primeres etapes de l'embaràs i van descobrir que tenien un 24 per cent més de probabilitats de tenir TDAH que els nens les mares dels quals no van ser diagnosticades.

Els experts també van concloure que els nens nascuts de dones amb hipotiroides eren quatre vegades més vulnerables al TDAH que les nenes. I com la investigació es va dur a terme als Estats Units, també van destacar que els nens hispans nascuts de mares amb hipotiroïdisme tenien el risc més important de tots els grups ètnics estudiats.

"Aquest estudi posa de manifest que l'estat de la tiroide probablement té un paper molt més important en el desenvolupament del cervell fetal i els trastorns del comportament com el TDAH del que pensàvem", asseguren els científics que han participat en la investigació.

D'altra banda, l'estudi també recull que, una vegada que l'embaràs arriba al segon trimestre, l'hipotiroïdisme de la dona té poc efecte en els seus fills. Una possible explicació és que, en aquell moment, el fetus ha començat a produir les seves pròpies hormones tiroides i, per tant, és menys vulnerable a les deficiències de la seva mare.

Niño aiguaEls nens tenen un risc quatre vegades més gran que les nenes de patir hiperactivitat si la mare té hipotiroïdisme

Els autors també assenyalen que, a diferència d'investigacions que s'han dut a terme a Europa, aquest nou estudi dels Estats Units va incloure persones de diversos orígens ètnics i va observar els nens durant gairebé dues dècades. Aquest llarg període d'estudi, els ha permès ser més precisos a l'hora de detectar els casos de TDAH en els nens a mesura que s'anaven desenvolupant.