L'Institut de Recerca de la Sida, IrsiCaixa, ha demostrat en un nou estudi que la majoria de les persones que han passat la covid-19, independentment de la gravetat dels símptomes, presenten anticossos neutralitzants –és a dir, amb efecte protector– més enllà d’un any després de la infecció.

L’equip científic ha observat que, tot i que en el cas dels pacients hospitalitzats la producció d’anticossos és superior, la seva capacitat de bloquejar noves variants del SARS-CoV-2 es veu més afectada en comparació a la dels pacients asimptomàtics o amb simptomatologia lleu, que generen menys anticossos però més protectors. No obstant això, la vacunació ha implicat en tots els individus de l’estudi un augment en els seus nivells d’anticossos, arribant a quantitats molt similars entre tots ells.

Un estudi de 332 persones

L’estudi s’ha dut a terme en un total de 332 persones que han passat la covid-19, dels quals un 60% que l'ha passat de manera asimptomàtica i lleu, mentre que un 40% l'ha passat greu. Se’ls hi ha fet un seguiment de la resposta immunitària neutralitzant durant 15 mesos.

D’aquesta manera, el personal investigador pot confirmar que, en la majoria dels casos, els nivells d’anticossos es mantenen durant més d’un any i confereixen protecció. A més, durant el procés alguns dels participants s'han vacunat, i tots ells van incrementar 10 vegades els seus anticossos després de la vacunació.

La variant Beta, la més resistent

“El que hem vist al llarg d’aquest any és que, en els pacients hospitalitzats, la quantitat d’anticossos protectors arriben al seu nivell màxim pocs dies després de presentar els primers símptomes i, seguidament, decauen de manera pronunciada, fins que s’estabilitzen, mantenint-se elevats en el temps”, comenta Edwards Pradenas, investigador predoctoral a IrsiCaixa i coautor de l’estudi juntament amb Benjamin Trinité, investigador postdoctoral a IrsiCaixa.

L’estudi també demostra que la capacitat protectora dels anticossos davant la variant Beta, descrita per primer cop a Sudàfrica, es perd de manera més accentuada en els pacients hospitalitzats que en les persones que han passat la COVID-19 de manera asimptomàtica o lleu.

“Tenir una bona resposta immunitària és clau, sobretot ara amb l’aparició de noves variants que poden comprometre l’efectivitat de les nostres defenses. Dades recents apunten que, en absència de la vacuna, un 50% dels participants de l’estudi podrien patir una reinfecció per la variant Beta del virus, la més resistent a anticossos descrita fins al moment, i aquest percentatge baixaria fins al 30% en el cas del virus original”, comenta Blanco.

 

Imatge principal: El laboratori d'Irsicaixa / IrsiCaixa.